Pieczeń wieprzowa w cieście - przepis

Gotową pieczeń odstaw na 10 minut i dopiero, kiedy „odpocznie”, zacznij kroić
/ 10.04.2012 06:33

Przygotowanie: 45 min

Składniki na 8 porcji:
Na ciasto:

- 25 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki letniego mleka
- 1 jajko
- 6 dag miękkiego masła

Na nadzienie:
- 80 dag mielonego wieprzowego
- 2 jajka
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki ajvaru
- 3 łyżki kaszy manny
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz

Dodatki:
- jajko
- mak lub sezam

Sposób wykonania:
1. Wkrusz drożdże do mąki, wsyp cukier i sól. Wlej letnie mleko. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodaj masło i jajko. Wyrób elastyczne ciasto. Odstaw na godzinę.

2. Polędwiczki natrzyj pieprzem i obsmaż na rozgrzanym oleju. Przestudź. Mięso mielone połącz z jajkami, kaszą, ajvarem. Dopraw solą oraz pieprzem.

3. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 1 cm. Wzdłuż dłuższego boku ułóż połowę masy mięsnej, na niej polędwiczki i przykryj resztą farszu. Całość zawiń w ciasto. Pieczeń ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach natnij nożem, przykryj folią i odstaw na 20 minut. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym z 2 łyżkami wody jajkiem i posyp makiem lub sezamem.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piecz 1,5 godziny. W połowie pieczenia przykryj folią aluminiową stroną błyszczącą do środka.

Redakcja poleca

REKLAMA