Przygotowanie: 45 min
Składniki na 8 porcji pieczeni z indyka:
- 2 kg piersi indyka
- po jednej papryce żółtej, czerwonej i zielonej
- pęczek natki pietruszki
- pół pęczka świeżej bazylii
- 4 duże ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sok z połowy cytryny
- 6 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób wykonania pieczeni z indyka:
- Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki i bazylię opłucz i posiekaj. Posiekane zioła wymieszaj z czosnkiem i przełóż do miseczki. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, oliwę. Dokładnie wymieszaj.
- Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Długim nożem natnij kieszeń pieczeni z indyka. Połową przygotowanej zalewy natrzyj środek mięsa, resztą posmaruj wierzch. Wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Papryki umyj, osusz, dokładnie oczyść z pestek. Wszystkie pokrój w szerokie paski. Nadziej papryką zamarynowaną wcześniej pierś indyka, zaszyj lub zepnij wykałaczkami.
- Ułóż roladę na blasze, podlej wodą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni. Piecz około 50 minut, często polewając wytwarzającym się sosem. Potem zmniejsz temp. do 180 st. i piecz około godziny.
- Roladę możesz też upiec w naczyniu żaroodpornym z pokrywą. Wtedy pół godziny przed końcem, odkryj, żeby pieczeń z indyka z papryką się zarumieniła.