Przygotowanie: 40 min
Składniki na 4–6 porcji:
- 1 szynka tzw. myszka (ok. 1 kg)
- 3 czerwone papryki
- 20 dag pieczarek
- 2 cebule
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany
- po 3–4 łyżki tartej bułki i tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
1. Mięso umyj, osusz, natrzyj ząbkiem czosnku, ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na godzinę.
2. W tym czasie paprykę, cebule i pieczarki umyj, obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę, włóż pokrojone warzywa z pieczarkami i podsmażaj 5–6 minut, aż zmiękną, ale pozostaną al dente (lekko twarde). Odparuj większość płynu. Ostudź, dopraw, dodaj jajko roztrzepane ze śmietaną oraz tartą bułkę i tarty parmezan.
3. Wierzch szynki natnij dwukrotnie wzdłuż, w nacięcia włóż połowę przygotowanego farszu. Resztą farszu posmaruj wierzch szynki.
4. Pieczeń ułóż w brytfance. Podlej połową bulionu i piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni około 60 minut.
Pieczeń po prowansalsku - przepis
Pieczeń może być podawana na ciepło lub na zimno