Pieczeń wołowa z cebulą

Pieczeń wołowa fot. STOCKFOOD/FREE
Pieczeń podawać na gorąco, pokrojoną w cienkie plastry
/ 29.05.2019 10:07
Pieczeń wołowa fot. STOCKFOOD/FREE

Składniki:
- 80 dag rostbefu
- po 4 łyżki masła i oleju
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 40 dag czerwonej cebuli
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżeczka posiekanego tymianku
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć dokładnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Obwiązać ściśle nicią kuchenną, formując zgrabną pieczeń.

2. Na patelni rozgrzać olej. Na gorącym tłuszczu obsmażyć mięso ze wszystkich stron po kilka minut z każdej strony. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, obłożyć wiórkami z połowy masła i posypać migdałami.

3. Mięso wstawić na 45 minut do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180 st. C.

4. Cebulę obrać, pokroić w paski. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić na nim cebulę. Dolać wino i dusić na wolnym ogniu, aż wino odparuje. 

5. Zdjąć rondelek z cebulą z ognia. Dodać ostatnią łyżkę masła, wymieszać. Wsypać tymianek, sól i świeżo mielony pieprz, wymieszać.

6. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika i ułożyć wokół niego cebulę. Podawać na gorąco, pokrojone w cienkie plastry. (Przed krojeniem mięso powinno 15 min odpocząć.)


Świąteczne smakołyki - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA