Oto najpopularniejsze pomysły na spaghetti!
Włoskie:
- Bolognese
- Carbonara
- Aglio olio
Inne:
- Spaghetii z bazyliowym pesto
- W sosie pomidorowym z klopsikami
- Z kurczakiem, z owocami morza
- Sezonowe: dyniowe, szpinakowe.
Jak długo gotować makaron spaghetti?
Spaghetti gotuj tak długo, jak lubisz: al dente czyli na półtwardo lub na miękko.
- al dente: od 5 do 12 minut (w środku makaronowej nitki nie może być widoczny pasek surowego ciasta)
- na miękko: odpowiednio dłużej, aż stanie się lekko kleisty.
Gotowanie spaghetti - o tym pamiętaj:
- makaron włóż do garnka z gotującą się wodą - zimny makaron na chwilę zatrzyma wrzenie, czas gotowania licz od momentu ponownego zawrzenia wody),
- w czasie gotowanie makaron przemieszaj kilka razy, dzięki temu się nie sklei,
- nie dodawaj oliwy do wody - to wcale nie zapobiega sklejeniu, tłuszcz i tak wypłynie na powierzchnię.
Zobacz też:Spaghetti carbonara: przepis na najpopularniejszą włoską pastę!Bezglutenowe spaghetti z dyni? To możliwe!