Składniki:
- 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
- kajzerka
- cebula
- jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 3/4 szklanki mąki
- olej do smażenia
- 20 dag świeżych liści szpinaku
- 2 łyżki masła
- ząbek czosnku
- szklanka bulionu
- 150 ml śmietanki kremówki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na kulki mięsne w sosie szpinakowym!
- Kajzerkę namocz, odciśnij.
- Cebulę obierz, zetrzyj na tarce, odciśnij sok.
- Do mięsa dodaj bułkę i cebulę oraz jajko, tartą bułkę, sól i pieprz.
- Dokładnie wyrób masę.
- Formuj z niej nieduże kulki.
- Każdą obtocz w mące, obsmaż na patelni ze sporą ilością oleju.
- Szpinak i czosnek posiekaj, przesmaż na maśle.
- Podlej bulionem, podduś.
- Dodaj śmietankę wymieszaną z łyżką mąki.
- Wlej do sosu, zagotuj, dopraw.
- Do sosu wrzuć kulki, duś 10 minut na małym ogniu.