Składniki:
- 50 dag spaghetti
- 40 dag dużych krewetek
- 2 papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina
- 10 pomidorów suszonych
- szklanka rukoli
- sok oraz skórka z cytryny
- 7 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Suszone pomidory włóż do miski malaksera, wlej odrobinę oliwy, zmiksuj na gęstą pastę, w razie potrzeby dolewając jeszcze nieco oliwy.
- Na patelni rozgrzej resztę oliwy, dodaj oczyszczoną, drobno posiekaną papryczkę chili oraz rozgnieciony czosnek. Po 30 sekundach dodaj krewetki i smaż 3 minuty. Następnie wlej wino, dodaj zmiksowane pomidory, sok i skórkę z cytryny. Sos dopraw solą i pieprzem.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, odlej i z małą ilością wody z gotowania wymieszaj z sosem. Dodaj rukolę.