Makaron z bobem w sosie śmietanowym

Makaron z bobem w sosie śmietanowym i z białym winem to pyszne danie. Przepis możesz modyfikować według własnego uznania - dodając np. groszek cukrowy, szparagi, boczek lub kurki.
Weronika Kwaśniak / 28.05.2021 11:24
DRUKUJ PRZEPIS
Makaron z bobem w sosie śmietanowym fot. Adobe Stock, al62
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 480 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag makaronu np. pappardelle (szerokie wstążki) lub penne,
  • 40 dag bobu (mrożonego lub świeżego),
  • 1/2 małej cebuli,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • 10 dag śmietany kremówki (30%),
  • sok z połowy cytryny,
  • 10 dag wiórków parmezanu,
  • 4 łyżki masła,
  • kieliszek białego wytrawnego wina,
  • garść rukoli lub groszku cukrowego,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Makaron z bobem w sosie śmietanowym to prosty przepis na szybki obiad. Dodatki modyfikuj według uznania (i aktualnej zawartości lodówki). My najbardziej lubimy bób w połączeniu z groszkiem cukrowym lub rukolą.
  1. Bób opłucz, ugotuj w osolonej wodzie (mrożony ok. 8 minut, a świeży ok. 20 minut), osącz, ostudź i obierz z łupinek.
  2. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj.
  3. Masło roztop, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmaż na złoto i dodaj wino. Duś 5 minut na sporym ogniu, by wino odparowało.
  4. Zalej kremówką i dopraw solą oraz pieprzem. Sos do makaronu z bobem podgrzej.
  5. Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, włóż do sosu śmietanowego, posyp umytymi i osuszonymi listkami rukoli (lub dodaj groszek cukrowy albo inne dodatki). Lekko wymieszaj.  
  6. Gotowy makaron z bobem posyp wiórkami parmezanu.

Zobacz więcej przepisów z bobem:
Kotlety z bobu
Dania z bobu - 16 przepisów
Sałatka z bobem

DRUKUJ PRZEPIS