Składniki:
- 40 dag makaronu np. pappardelle (szerokie wstążki) lub penne,
- 40 dag bobu (mrożonego lub świeżego),
- 1/2 małej cebuli,
- 2–3 ząbki czosnku,
- 10 dag śmietany kremówki (30%),
- sok z połowy cytryny,
- 10 dag wiórków parmezanu,
- 4 łyżki masła,
- kieliszek białego wytrawnego wina,
- garść rukoli lub groszku cukrowego,
- sól,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie:
Makaron z bobem w sosie śmietanowym to prosty przepis na szybki obiad. Dodatki modyfikuj według uznania (i aktualnej zawartości lodówki). My najbardziej lubimy bób w połączeniu z groszkiem cukrowym lub rukolą.
- Bób opłucz, ugotuj w osolonej wodzie (mrożony ok. 8 minut, a świeży ok. 20 minut), osącz, ostudź i obierz z łupinek.
- Czosnek i cebulę obierz, posiekaj.
- Masło roztop, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmaż na złoto i dodaj wino. Duś 5 minut na sporym ogniu, by wino odparowało.
- Zalej kremówką i dopraw solą oraz pieprzem. Sos do makaronu z bobem podgrzej.
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, włóż do sosu śmietanowego, posyp umytymi i osuszonymi listkami rukoli (lub dodaj groszek cukrowy albo inne dodatki). Lekko wymieszaj.
- Gotowy makaron z bobem posyp wiórkami parmezanu.
Zobacz więcej przepisów z bobem:
Kotlety z bobu
Dania z bobu - 16 przepisów
Sałatka z bobem