Makaron muszle z serowym z nadzieniem

W aromatycznym sosie pomidorowym
/ 19.09.2011 08:57

Przygotowanie: 35 min
Duszenie sosu: 20 min
Porcja: 550 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 20 dużych muszli (conchiglioni)
- 20 dag ricotty
- 25 dag mascarpone
- 5 dag parmezanu
- kulka mozzarelli (ok. 15 dag)
- 5 dag rokpola
- 1/2 pęczka natki
- 1/4 pęczka bazylii
- gruby plaster boczku wędzonego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- gałka muszkatołowa
- 3 ząbki czosnku
- oregano
- słodka i ostra papryka
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
1. Boczek pokrój w niewielką kostkę. Rozgrzej patelnię, włóż na nią rozdrobniony boczek i mieszając, przesmaż, wlej przecier pomidorowy. Dopraw obranym i drobno posiekanym czosnkiem, oregano, słodką i ostrą papryką oraz solą i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Duś 20 minut na wolnym ogniu.

2. Muszle ugotuj według przepisu podanym na opakowaniu, rozłóż na tacy.

3. W dużej misce wymieszaj ricottę, mascarpone, pokrojoną mozzarellę, rozgnieciony widelcem rokpol oraz posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem.

4. Muszle makaronowe napełnij przygotowaną masą serową. Do naczynia do zapiekania wlej sos pomidorowy, ułóż faszerowane muszle, posyp parmezanem i zapiekaj 20 minut w temp. 200 st.

Kulinarne inspiracje - forum >>