Makaron z jarzynami

…i pysznymi kotlecikami z białej fasoli z puszki
/ 09.04.2011 10:55

Przygotowanie: 30 min
Smażenie kotletów: 5 min
Porcja: 330 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 20 dag chińskiego makaronu jajecznego
- mała cukinia
- po pół czerwonej i żółtej papryki
- cebula
- 6 pieczarek
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 strąka czuszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- pieprz
- ostra papryka
- 2 łyżki oleju słonecznikowego

Kotleciki:
- puszka białej fasoli
- jajko 
- czubata łyżka bułki tartej
- 1/2 łyżeczki curry
- szczypta kurkumy
- pieprz
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia

Sposób wykonania:
1. Warzywa i grzyby oczyść, opłucz. Cukinię pokrój na zapałkę, pieczarki w plasterki, papryki w paski, cebulę w kostkę. Czuszkę pokrój w plasterki.

2. Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, osącz. Warzywa i pieczarki obsmaż na 2 łyżkach oleju. Przełóż do szerokiego rondla. Postaw na kuchence, wrzuć czuszkę i posiekany czosnek. Smaż jeszcze kilka minut. Dodaj makaron. Wymieszaj, dopraw sosem sojowym, pieprzem i ostrą papryką.

3. Białą fasolę osącz z zalewy na sicie, ugnieć dobrze widelcem, dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami oraz przyprawami. Uformuj malutkie kotleciki, obtocz w bułce tartej i usmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju. Podawaj z makaronem z jarzynami.

Kulinarne inspiracje - forum >>

Redakcja poleca

REKLAMA