Makaron ryżowy po pekińsku

Z wołowiną, krewetkami i cukrowym groszkiem
/ 26.01.2011 09:49

Przygot.:  25 min
Smażenie:  ok. 13 min
Porcja: 280 kcal

Przepis na 4 porcje:
- 30 dag makaronu ryżowego
- 40 dag wołowiny z udźca
- 20 dag średnich krewetek mrożonych
- 20 dag mrożonego groszku cukrowego
- 20 dag miniaturowych kolb kukurydzy z puszki
- 2 cebule dymki
- 4–5 suszonych chińskich grzybów

Dodatkowo:
- 6 łyżek oleju sojowego
- 7–8 łyżek sosu słodko-kwaśnego
- łyżka oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka startego imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego
- papryczka chili

Sposób wykonania:
1. Grzyby mocz 20 min w ciepłej wodzie. Makaron ugotuj, osącz i skrop olejem sezamowym. Na marynatę wymieszaj sos słodko-kwaśny z 4 łyżkami oleju sojowego, sosem sojowym, octem winnym, imbirem, czosnkiem i posiekaną chili.

2. Wołowinę umyj, pokrój na cieniutkie plasterki, wymieszaj z połową marynaty. Do reszty marynaty włóż rozmrożone i opłukane krewetki, wymieszaj i odstaw. Na dużej, głębokiej patelni podgrzej 2 łyżki oleju sojowego. Włóż mięso, smaż kilka minut na dużym ogniu. Wyjmij na półmisek.

3. Na patelnię wrzucić pokrojone grzyby, groszek cukrowy, posiekaną dymkę, kolby kukurydzy i krewetki. Smaż, mieszając, 5 min. Na patelnię włóż wołowinę z makaronem, smaż 3 min.