Spaghetti aglio olio e peperoncino - makaron z oliwą, czosnkiem i ostrą papryczką

To proste danie potrafią zrobić nawet... mężczyźni. Bo właściwie nie można go zepsuć.
/ 12.09.2007 09:42
Składniki:
- 40 dag makaronu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- ostra papryczka peperoncino
- starty parmezan

Makaron wrzucić na osolony wrzątek, ugotować al dente. Ząbki czosnku i papryczkę posiekać, podsmażyć na oliwie. Kiedy czosnek się zeszkli i puści sok, można go wyjąć. Ugotowany makaron odcedzić, wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką, wymieszać. Makaron nakładać na talerze, posypać parmezanem.
czas przygotowania 20 minut, proporcje dla 4 osób, jedna porcja - 550 kcal

Źródło: Przyjaciółka

Redakcja poleca

REKLAMA