Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 150 g twarogu,
- 1 całe jajko,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli.
Do podania:
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki bułki tartej,
- cukier.
Przygotowanie:
Zostały ci z obiadu ziemniaki, ale nie na tyle, by zrobić z nich kopytka? A może chcesz zrobić leniwe dla całej rodziny, ale w lodówce masz tylko jedno opakowanie twarogu? Kopytka z serem będą idealnym rozwiązaniem w tej sytuacji.
Są równie proste w przygotowaniu co tradycyjne leniwe, a świetnie sprawdzą się nawet w najbardziej podbramkowych obiadowych sytuacjach. Jak przygotować kopytka z serem?
- Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski. To samo zrób z twarogiem.
- Dodaj mąkę i jajko. Zagnieć masę na sprężyste ciasto.
- Ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj w kształt wałka o średnicy od 3 cm. Każdy lekko spłaszcz i pokrój na ok. 3-centymetrowe kawałki.
- Gotuj przez ok. 4 minuty od zagotowania. Podawaj ze smażoną bułką tartą lub masłem z cukrem i cynamonem. Smacznego!
Więcej przepisów na proste i szybkie dania:
Pieczony pstrąg łososiowy
Sałatka z wędzonym łososiem