Kopytka z serem, czyli leniwe na awaryjne sytuacje

Kopytka z serem to równie łatwa alternatywna dla klasycznych klusek leniwych. Idealnie smakują z bułką tartą lub cukrem.
Urszula Wilczkowska / 11.12.2019 12:29
DRUKUJ PRZEPIS
Kopytka z serem, czyli leniwe na awaryjne sytuacje fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g twarogu,
  • 1 całe jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli.

Do podania:

  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • cukier.
Przygotowanie:

Zostały ci z obiadu ziemniaki, ale nie na tyle, by zrobić z nich kopytka? A może chcesz zrobić leniwe dla całej rodziny, ale w lodówce masz tylko jedno opakowanie twarogu? Kopytka z serem będą idealnym rozwiązaniem w tej sytuacji.

Są równie proste w przygotowaniu co tradycyjne leniwe, a świetnie sprawdzą się nawet w najbardziej podbramkowych obiadowych sytuacjach. Jak przygotować kopytka z serem?

  1. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i przełóż do miski. To samo zrób z twarogiem.
  2. Dodaj mąkę i jajko. Zagnieć masę na sprężyste ciasto.
  3. Ciasto podziel na części i każdą z nich rozwałkuj w kształt wałka o średnicy od 3 cm. Każdy lekko spłaszcz i pokrój na ok. 3-centymetrowe kawałki.
  4. Gotuj przez ok. 4 minuty od zagotowania. Podawaj ze smażoną bułką tartą lub masłem z cukrem i cynamonem. Smacznego!

Więcej przepisów na proste i szybkie dania:
Pieczony pstrąg łososiowy
Sałatka z wędzonym łososiem

DRUKUJ PRZEPIS