Składniki:
- duża podwójna pierś z kurczaka
- mały owoc granatu
- mały świeży ogórek
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 5 łyżek oleju słonecznikowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki octu owocowego, np. malinowego lub białego winnego
- szczypta pieprzu Cayenne
- sól
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na grillowaną pierś kurczaka!
- Mięso opłucz i przekrój wzdłuż na 4 części.
- Polej trzema łyżkami oleju, sokiem z cytryny, posyp szczyptą soli i pieprzu Cayenne.
- Chłodź przez godzinę.
- Ogórek opłucz, pokrój w cienkie plasterki, granat przekrój na pół i wydłub miąższ.
- Połącz go z ogórkiem, resztą oleju, octem, miętą, szczyptą soli i pieprzu czarnego.
- Mięso kładź na grillu i piecz z obu stron po 5–6 minut.
- Podawaj z sałatką oraz grzankami.