Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki miodu
- cebula
- mieszanka suszonych ziół, np. prowansalskich, włoskich
- 1/2 cytryny
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na grillowane żeberka w miodzie!
- Żeberka opłucz, osusz, podziel na 4 porcje.
- Miód wymieszaj z posiekaną cebulą, sokiem z cytryny i 2 łyżkami oleju.
- Dodaj pół łyżeczki ziół, sól i pieprz.
- Wymieszaj.
- Marynatą posmaruj żeberka, odstaw je na 2-3 godziny w chłodne miejsce.
- Przed pieczeniem z mięsa usuń marynatę.
- Żeberka połóż na ruszcie i piecz ok. 15 minut z każdej strony.
- Żeberka przed pieczeniem dobrze jest obgotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Dzięki temu masz pewność, że mięso po grillowaniu nie będzie surowe, a zachowa soczystość i smak.