Składniki na 4 porcje kaczki:
- kaczka o wadze ok. 2 kg
- 800 g ziemniaków
- 4 małe jabłka
- garść suszonej żurawiny
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżego tymianku
- 1,5 łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżka miodu
- pieprz
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)
Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 1
Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 2
Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 3
Kaczka pieczona - przepis Ani Starmach, krok 4
Ziemniaki pokrój w ćwiartki lub w ósemki, jeśli są duże. Z głębokiej blachy, która znajdowała się pod kaczką, odlej wytopiony tłuszcz. Umieść na niej ziemniaki i kaczkę. Piecz przez kolejną godzinę.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne. Na każdą okazję" (premiera 6 XI)