Jak przygotować serca wołowe?

Korzeń chrzanu
Podroby nie budzą w dzisiejszych czasach takiego entuzjazmu, jak było to niegdyś. A szkoda, bo spod naszych widelców umykają nam tak wspaniałe smaki jak chociażby smak smażonych serc wołowych.
/ 09.11.2010 11:06
Korzeń chrzanu

Kupując serca wołowe (dostępne w każdym większym supermarkecie) sprawdźmy koniecznie datę przydatności do spożycia.

Serce myjemy i bardzo dokładnie osuszamy. Jeśli są na nim jakieś widoczne żyłki – odcinamy. Następnie całość kroimy w cieniutkie paseczki (ok. 3mm). Tak przygotowane mięso nacinamy jeszcze przy brzegach, aby się nam za bardzo nie skręciło podczas smażenia.

Rozgrzewamy na patelni tłuszcz (najlepiej olej rzepakowy lub słonecznikowy). Na gorący wrzucamy kilka kawałków mięsa. Obsmażamy z każdej ze stron po ok. minutę. Solimy i pieprzymy na talerzu i podajemy od razu.

Do serc wołowych świetnie pasuje sos chrzanowy – trzeba go jednak przygotować wcześniej, bo po usmażeniu serc nie będzie na to czasu.

Do czasu usmażenia całego serca, kawałki mięsa można przechowywać w nagrzanym do 50 stopni Celsjusza piekarniku, aby były ciepłe w trakcie podawania.

Polecamy: Jak upiec polędwiczki?

Redakcja poleca

REKLAMA