Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy
- 10 dag boczku wędzonego
- łyżka oleju
- 1 kg indyczego udźca
- 3/4 l bulionu
- 4 ziemniaki
- 40 dag miąższu dyni (opcjonalnie)
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- listek laurowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na gulasz z cieciorki!
- Ciecierzycę zalej zimną wodą, odstaw na noc.
- Zmień wodę, ugotuj na półmiękko.
- Słupki boczku zrumień na oleju. Na pozostałym tłuszczu obsmaż pokrojone w kostkę mięso.
- Przełóż je do rondla, podlej bulionem.
- Dodaj ciecierzycę, listek laurowy, sól i pieprz. Duś ok. 30 min.
- Dodaj boczek, pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię oraz koncentrat, czosnek i przyprawy.
- Duś, aż wszystkie składniki będą miękkie.