Składniki:
- kiść pomidorków koktajlowych,
- opakowanie sera halloumi (ok. 250g),
- łyżka oliwy,
- sól i pieprz,
- suszona lub/i świeża bazylia.
Przygotowanie:
- Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół lub zostaw na kiści.
- Ser halloumi pokrój w średniej grubości plastry.
- Na folii aluminiowej ułóż pomidorki i plastry sera. Oprósz solą i świeżo mielonym pieprzem oraz suszoną bazylią.
- Skrop całość oliwą i zawiń w folię.
- Ułóż na rozgrzanym grillu i pozostaw, aż pomidory staną się miękkie i lekko zmarszczone.
- Możesz zrobić w folii delikatne nakłucia widelcem, aby nadmiar soków spłynął lub spróbować grillować bezpośrednio na ruszcie.
- Zdejmij gotowe pomidory z grilla razem z fetą i udekoruj świeżymi listkami bazylii. Możesz posypać je też posiekanym szczypiorkiem lub podać na kołderce z rukoli. Pomidory z grilla dobrze smakują ze schłodzonym białym winem, tworząc doskonałą przekąskę.
fot. Pomidory z grilla z serem halloumi/Adobe Stock, Yulia Furman
Nasza rada
Pokrojone w ćwiartki pomidorki i ser można ułożyć na kromkach tostowego pieczywa, cienko posmarowanych masłem, przykryć kromką chleba, spiąć wykałaczką i grillować.
Czytaj także:
Jak wyczyścić grill
Rozpalanie grilla z podpałką i bez
Jakich przypraw użyć do grilla?