Składniki:
- 2 bakłażany
- olej
- 4 duże pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 50 dag mielonej jagnięciny
- łyżka koncentratu pomidorowego
- oregano
- cynamon
- 3 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- jajko
- 10 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na grecką musakę!
- Bakłażany pokrój w plastry. Obsmaż na oleju.
- Pomidory sparz, obierz, pokrój.
- Cebule i czosnek posiekaj, przesmaż na połowie masła.
- Dodaj jagnięcinę, przesmaż mieszając.
- Dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy.
- Duś ok. 15 min.
- Na pozostałym maśle przesmaż mąkę.
- Rozprowadź mlekiem, mieszając gotuj, aż zgęstnieje.
- Dopraw, wymieszaj z jajkiem.
- Żaroodporne naczynie wyłóż plastrami bakłażana, przykryj mięsną masą i znów bakłażanem.
- Polej sosem, posyp serem. Zapiekaj ok. 45 min w temperaturze 200 stopni C.
- Zamiast jagnięciny możesz użyć mielonej wołowiny. W czasie duszenia mięso warto podlać białym wytrawnym winem.
- Jeśli chcesz wzbogacić potrawę, dodaj do niej warstwę z plasterków ziemniaków. Wcześniej obgotuj je, by były półmiękkie, i osącz z wody. Warto nimi wyłożyć dno naczynia, bo mniej się przypalają niż bakłażan. Aby uzyskać puszysty beszamel, ciepły sos wymieszaj z 2 żółtkami i pianą ubitą z 2 białek.