Składniki
-
- 2 torebki ryżu
- Sól, pieprz mielony czarny , pieprz ziołowy, ziarenka czarnego pieprzu do smaku .
- 1 główka kapusty włoskiej
- 6 marchewek (4 do rosołu, 2 do posypania gołąbków)
- 1 korzeń pietruszki
- 1 papryka czerwona
- 2 jaja kurze
- Natka pietruszki
- 3 kostki rosołku drobiowego
Zobacz też inny: Przepis na gołąbki
Sposób przygotowania
Drób umyć, zalać, zimną wodą, zagotować. Zebrać szumowiny, dodać włoszczyznę i przyprawy. Rosół gotować 45 minut. Kapustę oczyszczamy, myjemy, wycinamy głąb, zdejmujemy liście, obgotowujemy je 5 minut, odsączamy, ścinamy z liści włókna. Pierś gotujemy tak, żeby się nie rozgotowała. Ryż w torebkach gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ostudzone piersi kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i natkę pietruszki drobno kroimy. Ryż, piersi pokrojone w kostkę, warzywa razem wyrabiamy, dodajemy surowe jajka i doprawiamy według uznania. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Surową marchew tarkujemy. Z przygotowanego farszu robimy kulki i zawijamy w liście kapusty. Układamy w garnku dość ciasno, posypujemy rozkruszonymi kostkami rosołowymi i drobną pokrojoną papryką. Zalewamy przegotowaną wodą.
15. Gotujemy 60 minut.
Ten kto powiedział, że zdrowe żywienie jest nudne chyba nie wiedział co mówi. Przygotowując jedną potrawę dietetyczną tj. gołąbki mam już rosół, który uwielbiam z ryżem. Na wywarze rosołowym mogę przygotować zdrowy sos według upodobań domowników śmietanowy lub pomidorowy.
Zdrowe jedzenie zawsze kojarzyło mi się z dietą i nudnymi potrawami. Teraz sama ze względu na stan zdrowia męża, który jest na diecie, wiem, że można trochę zmienić swój stary przepis na bardziej dietetyczny i mamy zdrowe i smaczne danie.