Filet z kurczaka na jarzynce - przepis

Filet z kurczaka serwuj z ryżem lub kaszą (najlepiej smakuje z kuskusem). Sprawdź przepis na wspaniałe danie obiadowe!
/ 05.06.2013 10:25

Przygotowanie: 45 min 
Porcja:  270 kcal

Składniki na 4 porcje fileta z kurczaka:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 1 cukinia
  • mały por
  • średnia marchewka
  • szklanka rosołu
  • 4 łyżki oleju

Na marynatę:

  • sok z cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z cytryny
  • mała dymka lub szalotka
  • 2 gałązki bazylii
  • gałązka tymianku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania filetów z kurczaka na jarzynce:


  1. Filety z kurczaka opłucz, osusz, lekko rozbij.
  2. Przygotuj marnatę: sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym i oliwą. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek, skórkę cytrynową i posiekane zioła. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Do marynaty włóż mięso, wymieszaj. Przykryj i na kilka godzin wstaw do lodówki.
  4. Wszystkie warzywa oczyść, obierz, umyj, pokrój w kosteczkę. Na dużej głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej olej. Na nim obsmaż na rumiano filety z kurczaka. Wyjmij, trzymaj w cieple. Na patelnię na ten sam tłuszcz wsyp warzywa i podsmaż, mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Na jarzynach ułóż mięso. Zalej rosołem. Przykryj i na małym ogniu duś 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Kulinarne inspiracje - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)