Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Ciasto:
- duży bakłażan lub cukinia
- pół szklanki tartego parmezanu
- pół szklanki startych migdałów
- białko jaja
Wierzch:
- pół szklanki przecieru pomidorowego
- łyżka pesto z bazylii
- mała kulka mozzarelli
- pół czerwonej papryki
- mała cebula
- pojedyncza pierś z kurczaka
- sólpieprz
- łyżka oleju
- świeża bazylia
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na dietetyczną pizzę!
- Bakłażan lub cukinię zetrzyj na drobnej tarce, wymieszaj z pozostałymi składnikami ciasta.
- Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wyrównaj ciasto dłońmi, aby miało grubość 7 mm.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C i piecz 15 min.
- Następnie odwróć ciasto i piecz jeszcze 5 min.
- Wyjmij z pieca i odstaw na 10 min.
- Podsmaż kurczaka na oleju.
- Wymieszaj przecier z pesto, dopraw solą i pieprzem.
- Posmaruj ciasto.
- Pokrój warzywa w paski, a kurczaka w kostkę, ułóż na cieście.
- Obłóż plastrami mozzarelli.
- Zmniejsz temp. do 180° C i zapiekaj, aż ser się rozpuści (ok. 10 min).