Czy wiesz jak zrobić kurczaka z grilla w sosie barbecue?

Kurczak w sosie barbecue.
Kurczak to bardzo popularny rodzaj mięsa, którego używa się do grillowania. Oto wskazówki jak przyrządzić kurczaka w sosie barbecue.
/ 28.03.2018 13:19
Kurczak w sosie barbecue.

Składniki: ćwiartki kurczaka ok. 1,4 kg, 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, sól, pieprz, sos barbecue

Naoliw ruszt. Rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury.

Opłucz kurczaka w zimnej wodzie i osusz. Natrzyj ćwiartki oliwą i posyp solą i pieprzem.

Połóż kurczaka na ruszcie skórką w dół bezpośrednio nad żarem. Grilluj przez 15 min, obracając co 4-5 min.

Posmaruj ćwiartki kurczaka sosem barbecue równomiernie z dwóch stron.

Grilluj jeszcze przez 7-10 min lub dopóki kurczak nie będzie gotowy.

Sprawdź czy kurczak jest gotowy, nacinając go nożem najgrubszej części. Sos powinien być przezroczysty, a mięso białawe ( nie różowe).

Zobacz także: Jak zrobić sos barbecue?

Redakcja poleca

REKLAMA