Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 szklanki ciecierzycy
- posiekana duża cebula
- 4 posiekane ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki garam masali
- łyżeczka gorczycy
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki oleju
- sól
- świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
- Ciecierzycę namocz na noc w wodzie, osącz na sicie. Ugotuj do miękkości w świeżej wodzie.
- Na oleju przesmaż cebulę z czosnkiem, imbirem, mieloną kolendrą, kuminem, kurkumą, gorczycą, garam masalą, słodką papryką. Dodaj pomidory i ciecierzycę. Posól. Duś około 15 min. Posyp kolendrą i podawaj.