Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 kawałki białej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki płynnego miodu wielokwiatowego
- 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarenkami gorczycy
- 3 łyżki oleju
- ok. 125 ml piwa jasnego
- sól do smaku
Przygotowanie:
Zobacz przepis na białą kiełbasę pieczoną w piwie!
- Cebulę obierz, pokrój w cienkie pół plasterki.
- Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż kilka chwil mieszając, tylko tyle żeby się zeszkliła.
- Cebulę przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Na cebuli ułóż kiełbasę, ale każdy kawałek kilkakrotnie nakłuj wykałaczką.
- Wlej około 1/2 szklanki piwa.
- Musztardę wymieszaj z miodem i posmaruj nią wierzch kiełbasek.
- Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 30 minut.
- Co jakiś czas polewaj kiełbaski sosem, powstałym podczas pieczenia.