Bakłażany można faszerować nie tylko z myślą o grillu, ale także w piekarniku, jako danie obiadowe. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, połącz je z mięsnym dodatkiem albo nafaszeruj je warzywami, kaszą bądź ryżem. Idealny bakłażan z grilla jest miękki, zarumieniony i aromatyczny. Możesz przygotować go z ulubioną marynatą lub przyprawami.
Spis treści:
Faszerowany bakłażan z grilla
Składniki:
- 12 małych bakłażanów,
- 1 cebula,
- 20 dag pomidorów koktajlowych,
- 40 dag mielonej wołowiny,
- 10 dag startego parmezanu,
- 10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką,
- 3–4 ząbki czosnku,
- 1 łyżka pasty pomidorowej,
- 4 łyżki oliwy,
- zioła prowansalskie,
- kilka gałązek świeżego tymianku,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz.
- Cebulę obierz, pokrój w talarki. Wydrążony miąższ bakłażanów posiekaj. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem z mielonym mięsem.
- Dodaj miąższ bakłażanów i pastę pomidorową. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
- Do farszu dodaj pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszaj z parmezanem.
- Bakłażany napełnij farszem, ułóż na tackach do grillowania i piecz na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec udekoruj gałązkami tymianku.
fot. Bakłażan z grilla faszerowany mięsem mielonym/Adobe Stock, Nelea Rezanteva
Bakłażan z grilla z czosnkiem i miętą
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 2 ząbki czosnku,
- sól gruboziarnista,
- pieprz,
- łyżka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj i pokrój na średniej grubości plastry (wzdłuż lub w poprzek). Możesz użyć do tego specjalnej tarki. Wrzuć je do miski i oprósz solą, aby puściły wodę i lekko zmiękły. Pozostaw na ok. 15 minut.
- Po tym czasie odsącz wilgoć z bakłażanów, a do miski dodaj pieprz i oliwę z oliwek. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do środka. Wymieszaj całość, dokładnie nacierając bakłażany oliwą, pieprzem i czosnkiem.
- Tak przygotowane bakłażany połóż na rozgrzanym grillu i pozostaw na ok. 15 minut, aż się zarumienią. Podawaj ze świeżymi listkami mięty i sosem tzatziki.
fot. Bakłażan z grilla z czosnkiem i miętą/Adobe Stock, OlesyaSH
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.03.2018.
Czytaj także:
Pomidory z grilla
50 sprawdzonych przepisów na grilla
Jak wyczyścić grill