Bakłażan z grilla - przygotuj go tak, że zachwyci każdego

bakłażan z grilla fot. Adobe Stock, olgasun
Idealny bakłażan z grilla pasuje do wszystkich dań mięsnych, ale może być także świetną przekąską na wegańskim grillu. Możesz przygotować go na wiele sposobów - nafaszerować ulubionymi dodatkami albo pokroić w plastry i grillować z przyprawami lub marynatą. Zobacz sprawdzone przepisy na bakłażany z grilla.
/ 28.04.2022 09:44
bakłażan z grilla fot. Adobe Stock, olgasun

Bakłażany można faszerować nie tylko z myślą o grillu, ale także w piekarniku, jako danie obiadowe. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, połącz je z mięsnym dodatkiem albo nafaszeruj je warzywami, kaszą bądź ryżem. Idealny bakłażan z grilla jest miękki, zarumieniony i aromatyczny. Możesz przygotować go z ulubioną marynatą lub przyprawami.

Spis treści:

  1. Faszerowany bakłażan z grilla
  2. Bakłażan z grilla z czosnkiem i miętą

Faszerowany bakłażan z grilla

Składniki:

  • 12 małych bakłażanów,
  • 1 cebula,
  • 20 dag pomidorów koktajlowych,
  • 40 dag mielonej wołowiny,
  • 10 dag startego parmezanu,
  • 10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką,
  • 3–4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka pasty pomidorowej,
  • 4 łyżki oliwy,
  • zioła prowansalskie,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz.
  2. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Wydrążony miąższ bakłażanów posiekaj. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem z mielonym mięsem.
  3. Dodaj miąższ bakłażanów i pastę pomidorową. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
  4. Do farszu dodaj pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszaj z parmezanem.
  5. Bakłażany napełnij farszem, ułóż na tackach do grillowania i piecz na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec udekoruj gałązkami tymianku.

bakłażan z grilla faszerowanyfot. Bakłażan z grilla faszerowany mięsem mielonym/Adobe Stock, Nelea Rezanteva

Bakłażan z grilla z czosnkiem i miętą

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażany umyj i pokrój na średniej grubości plastry (wzdłuż lub w poprzek). Możesz użyć do tego specjalnej tarki. Wrzuć je do miski i oprósz solą, aby puściły wodę i lekko zmiękły. Pozostaw na ok. 15 minut.
  2. Po tym czasie odsącz wilgoć z bakłażanów, a do miski dodaj pieprz i oliwę z oliwek. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do środka. Wymieszaj całość, dokładnie nacierając bakłażany oliwą, pieprzem i czosnkiem.
  3. Tak przygotowane bakłażany połóż na rozgrzanym grillu i pozostaw na ok. 15 minut, aż się zarumienią. Podawaj ze świeżymi listkami mięty i sosem tzatziki.

bakłażan z grilla z czosnkiemfot. Bakłażan z grilla z czosnkiem i miętą/Adobe Stock, OlesyaSH

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.03.2018.

Czytaj także:
Pomidory z grilla 
50 sprawdzonych przepisów na grilla
Jak wyczyścić grill
 

Redakcja poleca

REKLAMA