Reklama
Czas przygotowania: 20 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 2-3 garści świeżych liści czosnku niedźwiedziego,
  • 500 ml czystej wódki 40%.
Reklama
Przygotowanie:

Świeże liście czosnku niedźwiedziego zbiera się zwykle na przełomie marca i kwietnia, jednak gdzieniegdzie można spotkać go przez cały kwiecień, a nawet na początku maja. Początek wiosny to więc idealny moment na przygotowanie nalewki z czosnku niedźwiedziego. Zobacz, jakie to proste.

Sposób przygotowania:

  1. Liście czosnku opłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Przełóż je do czystego, wyparzonego słoika albo butelki. Ubij mocno, aby puściły sok, a następnie zalej alkoholem.
  3. Szczelnie zamknij słoik i energicznie nim potrząśnij. Następnie odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  4. Co 2-3 dni potrząsaj energicznie naczyniem, aby smaki się połączyły.
  5. Po 2 tygodniach nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Zakorkuj lub szczelnie zakręć.
Reklama

Czytaj także:
Kiszony czosnek niedźwiedzi
Domowa uprawa czosnku niedźwiedziego
Naturalne antybiotyki

Reklama
Reklama
Reklama