Nalewka z melisy - 3 przepisy na pyszne nalewki
Nalewka z melisy pomaga przy problemach z przewodem pokarmowym, działa uspokajająco i wzmaga łaknienie. Możesz przygotować ją tylko na bazie spirytusu i cukru albo dodać do niej miód, miętę i sok z cytryny.

- Małgorzata Machnicka
Opublikowano: 17.05.2021, 14:55
Reklama
Nalewka z melisy to bardzo popularna nalewka wspomagająca wiele różnych dolegliwości, np. związanych z przewodem pokarmowym. Poza tym wykazuje działanie przeciwskurczowe, wzmaga łaknienie i wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie. Jak większość nalewek polecana jest jako środek nasenny i przeciwstresowy, przeciwlękowy, ogólnie - uspokajający.
Reklama
Spis treści:
Przepis na nalewkę z melisy z miodem
Składniki:
- 30 gałązek melisy,
- 1/2 szklanki miodu,
- 100 ml wody,
- 1 l wódki,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Gałązki melisy opłucz pod wodą i osusz na ściereczce.
- Przełóż je do słoja, zalej wódką i dodaj sok z cytryny.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
- W garnku podgrzej wodę. Dodaj miód i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia i wlej do nastawu.
- Nalewkę z melisy i miodu zostaw na 4 tygodnie w ciemnym miejscu.
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę i przelej do mniejszych butelek.
Przepis z melisy na spirytusie
Składniki:
- 20 gałązek melisy,
- 1 l spirytusu,
- 1 l wody,
- 300 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Melisę umyj i osusz na ściereczce. Oderwij listki i włóż je do słoja.
- Rozcieńcz spirytusu w 750 ml przegotowanej wody i mieszanką zalej melisę.
- Po 3 dniach odcedź nalewkę.
- Zagotuj resztę wody z cukrem, mieszając aż się rozpuści. Wystudź i dodaj do nalewu.
- Odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
- Przefiltruj nalewkę i przelej do mniejszych butelek. Pozwól jej leżakować przez kolejne 5-6 tygodni.

Przepis na nalewkę z melisy z mięty i cytryny
Składniki:
- 20 gałązek świeżej melisy,
- 10 gałązek mięty pieprzowej,
- odrobina zmielonego cynamonu,
- szczypta zmielonego imbiru,
- sok z 2 cytryn,
- pół litra spirytusu,
- pół litra przegotowanej wody,
- 300 gram cukru.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wrzątek z połowy przygotowanej wody i wrzuć do niego wszystkie zioła.
- Wymieszaj i parz pod przykryciem przez 20 minut.
- Po ostudzeniu naparu, przefiltruj go przez szmatkę bawełnianą lub specjalną bibułkę.
- Z drugiej części wody przygotuj syrop, mieszając ją gorącą z cukrem i dodając sok z cytryny.
- Gotowy syrop połącz z naparem i spirytusem, całość wymieszaj i odstaw w butelce w chłodne, ciemne miejsce na okres 2 tygodni.
- Nalewkę z melisy, mięty i cytryny można podawać schłodzoną, z kostkami lodu.
Reklama
Więcej przepisów na nalewki:
Reklama
Reklama
Reklama