Reklama

Nalewka z melisy to bardzo popularna nalewka wspomagająca wiele różnych dolegliwości, np. związanych z przewodem pokarmowym. Poza tym wykazuje działanie przeciwskurczowe, wzmaga łaknienie i wydzielanie soków trawiennych, działa żółciopędnie. Jak większość nalewek polecana jest jako środek nasenny i przeciwstresowy, przeciwlękowy, ogólnie - uspokajający.

Reklama

Spis treści:

  1. Nalewka z melisy z miodem
  2. Nalewka z melisy na spirytusie
  3. Nalewka z melisy z mięty i cytryny

Przepis na nalewkę z melisy z miodem

Składniki:

  • 30 gałązek melisy,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 100 ml wody,
  • 1 l wódki,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Gałązki melisy opłucz pod wodą i osusz na ściereczce.
  2. Przełóż je do słoja, zalej wódką i dodaj sok z cytryny.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
  4. W garnku podgrzej wodę. Dodaj miód i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia i wlej do nastawu.
  5. Nalewkę z melisy i miodu zostaw na 4 tygodnie w ciemnym miejscu.
  6. Po tym czasie przefiltruj nalewkę i przelej do mniejszych butelek.

Przepis z melisy na spirytusie

Składniki:

  • 20 gałązek melisy,
  • 1 l spirytusu,
  • 1 l wody,
  • 300 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Melisę umyj i osusz na ściereczce. Oderwij listki i włóż je do słoja.
  2. Rozcieńcz spirytusu w 750 ml przegotowanej wody i mieszanką zalej melisę.
  3. Po 3 dniach odcedź nalewkę.
  4. Zagotuj resztę wody z cukrem, mieszając aż się rozpuści. Wystudź i dodaj do nalewu.
  5. Odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
  6. Przefiltruj nalewkę i przelej do mniejszych butelek. Pozwól jej leżakować przez kolejne 5-6 tygodni.
fot. Nalewka z melisy/Adobe Stock, 5ph

Przepis na nalewkę z melisy z mięty i cytryny

Składniki:

  • 20 gałązek świeżej melisy,
  • 10 gałązek mięty pieprzowej,
  • odrobina zmielonego cynamonu,
  • szczypta zmielonego imbiru,
  • sok z 2 cytryn,
  • pół litra spirytusu,
  • pół litra przegotowanej wody,
  • 300 gram cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj wrzątek z połowy przygotowanej wody i wrzuć do niego wszystkie zioła.
  2. Wymieszaj i parz pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Po ostudzeniu naparu, przefiltruj go przez szmatkę bawełnianą lub specjalną bibułkę.
  4. Z drugiej części wody przygotuj syrop, mieszając ją gorącą z cukrem i dodając sok z cytryny.
  5. Gotowy syrop połącz z naparem i spirytusem, całość wymieszaj i odstaw w butelce w chłodne, ciemne miejsce na okres 2 tygodni.
  6. Nalewkę z melisy, mięty i cytryny można podawać schłodzoną, z kostkami lodu.
Reklama

Więcej przepisów na nalewki:

Reklama
Reklama
Reklama