Lecznicza nalewka orzechowa - przepis na orzechówkę
Nalewka z orzechów włoskich jest doskonała na żołądek!

Opublikowano: 13.11.2018, 11:45
Reklama
Przygotowanie 30 minut * maceracja i leżakowanie 2 miesiące, a najlepiej dłużej
Reklama
Składniki na leczniczą nalewkę orzechową:
- 6-7 młodych, niedojrzałych, zielonych orzechów włoskich
- 2 szklanki 40% wódki
- 1 szklanka spirytusu
- 2 szklanki źródlanej wody
- 20 dag cukru
Sposób wykonania leczniczej nalewki z orzechów włoskich:
- Orzechy opłucz, osusz, drobno posiekaj, włóż do słoja, zalej wódką, szczelnie zamknij, zostaw na 6 tygodni, co kilka dni potrząsaj słojem, zlej macerat, przecedź.
- Zagotuj wodę z cukrem, przestudź, połącz z przecedzonym maceratem i spirytusem, dokładnie wymieszaj, rozlej do wcześniej wyparzonych lub wyprażonych butelek, szczelnie zamknij, odstaw na co najmniej 2 tygodnie, im dłużej nalewka będzie dojrzewać, tym będzie lepsza.
Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"
Reklama
Zobacz więcej pomysłów na przetwory:
Domowe przetwory - forum
Dżem jabłkowy - przepis
Ketchup z cukinii - przepis
Dżem malinowy - przepis
Reklama
Reklama
Reklama