Reklama

Nalewkę z truskawek warto robić w środku lub pod koniec sezonu, gdy cena owoców jest niższa. Wystarczy zasypać cukrem owoce i zalać wybranym alkoholem. Potem przecisnąć przez gazę i zamknąć szczelnie trunek. Nalewka truskawkowa ma piękny czerwony kolor i łagodny, słodki smak. Możesz doprawić ją miętą, miodem, wanilią lub cynamonem.

Reklama

Spis treści:

  1. Nalewka z truskawek na spirytusie
  2. Nalewka z truskawek na wódce
  3. Jak zrobić nalewkę z soku truskawkowego?
  4. Co dodać do nalewki z truskawek?

Nalewka z truskawek na spirytusie

Najpopularniejszym przepisem na nalewkę truskawkową jest wykonanie jej na bazie spirytusu. To bardzo szybki i łatwy sposób dzięki temu, że spirytus ma bardzo duże stężenie czystego alkoholu. Tak przygotowana nalewka jest gotowa po ok. 3 tygodniach. Możesz do niej wykorzystać świeże lub mrożone truskawki, jednak te drugie wcześniej musisz przynajmniej odrobinę rozmrozić.

Składniki:

  • 2,5 kilograma truskawek,
  • 1,5 litra spirytusu,
  • pół kilograma cukru,
  • 5 łyżek miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
  2. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2 dni. Nie należy przetrzymywać dłużej, aby nie wytrącił się gorzkawy posmak z pestek.
  3. Owoce zalej spirytusem.
  4. Dolej wybrany przez siebie miód. Jeżeli chcesz, aby aromat nalewki był bardziej wyrazisty, wystarczy dodać miód gryczany.
  5. Po upływie 3 tygodni przelej nalewkę z truskawek przez gazę i rozlej do butelek. Zamknij szczelnie i wstaw do chłodnego, zaciemnionego miejsca.
fot. Nalewka z truskawek na spirytusie/Adobe Stock, murziknata

Nalewka z truskawek na wódce

Zarówno nalewka, jak i wino z truskawek możesz przygotować także na wódce. Jej smak będzie równie orzeźwiający, co w przypadku spirytusu. Pasuje do letnich deserów i jest dobrą bazą dla orzeźwiających drinków. Wystarczy dodać do takiej nalewki świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy, pokruszone kostki lodu, liście mięty i chlust napoju gazowanego.

Składniki:

  • 3 kilogramy truskawek,
  • 2,5 litra wódki,
  • pół kilograma cukru,
  • pęczek mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki dokładnie umyj i usuń szypułki.
  2. Następnie pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2 dni. Nie należy przetrzymywać dłużej, aby nie wytrącił się gorzkawy posmak z pestek.
  3. Owoce zalej wódką.
  4. Miętę opłucz i dodaj do truskawek.
  5. Po upływie 3 tygodni przelej trunek przez sitko lub gazę i rozlej do wyparzonych wcześniej butelek.
  6. Butelki z nalewką truskawkową trzymaj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.
fot. Nalewka z truskawek na wódce/Adobe Stock, smspsy

Jak zrobić nalewkę z soku truskawkowego?

Ekspresową nalewkę możesz zrobić także na bazie gotowego soku truskawkowego. Najlepiej wykorzystaj ten ze świeżych owoców (nie kupiony w markecie) albo skorzystaj z oferty lokalnych rolników.

Składniki:

  • litr soku truskawkowego,
  • 500 ml spirytusu lub wódki,
  • 150 g cukru,
  • sok wyciśnięty z duże cytryny,
  • 200 ml wody,
  • kilka listków mięty.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki razem z cukrem umieść w butelce i dokładnie wymieszaj, aż cały cukier się rozpuści.
  2. Odstaw na 2 dni w chłodne miejsce, butelkę (lub słoik) przykryj gazą.
  3. Po 2 dniach dodaj listki mięty, jeszcze raz wszystko przemieszaj, zakryj butelkę gazą i odstaw na ok. 3 tygodnie.
  4. Po tym czasie przefiltruj nalewkę i rozlej do butelek.
fot. Nalewka z soku truskawkowego/Adobe Stock, lesslemon

Co dodać do nalewki z truskawek?

W zależności od tego, jaki efekt chcesz uzyskać, wystarczy niewielka modyfikacja podstawowego przepisu na nalewkę truskawkową, aby uzyskać nowe aromaty.

  • Mięta – bogata w olejki eteryczne wspomaga również trawienie, co pozytywnie wpłynie na układ pokarmowy.
  • Imbir – doda nalewkom charakteru, wspomaga układ immunologiczny oraz wzmacnia serce.
  • Cynamon – rozgrzewa i wzmacnia apetyt, dodatkowo wspomaga trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Wanilia – nadaje truskawkom dodatkowego, słodkiego aromatu. Pozwala niwelować uczucie głodu oraz łagodzi stany nerwowe.
  • Limonka – orzeźwiający dodatek, który wydobywa z truskawek ich naturalną słodycz. Wystarczy wycisnąć sok oraz dla podkreślenia, zetrzeć skórkę tak, aby nie naruszyć białej otoczki.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 27.05.2020.

Reklama

Czytaj także:
Nalewka z czereśni na kilka sposobów
Kto nie powinien jeść truskawek?
Orzeźwiająca nalewka z arbuza

Reklama
Reklama
Reklama