Wino z jeżyn - przepis na domowy trunek

Wino z jeżyn ma niepowtarzalny smak i aromat. Jedyną wadą tego trunku jest fakt, że najsmaczniejszy będzie po... kilku latach! Do spożycia nadaje się jednak już po 4-5 miesiącach.
Weronika Kwaśniak / 06.08.2021 16:21
DRUKUJ PRZEPIS
Wino z jeżyn - przepis na domowy trunek fot. Adobe Stock, Yakov
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 kg jeżyn,
  • 10 l wody,
  • drożdże winiarskie,
  • 8 kg cukru.
Przygotowanie:

Wino z jeżyn jest proste w przygotowaniu, musisz jednak mieć w domu odpowiedni sprzęt - wielki słój, balon winiarski, a także korek z rurką fermentacyjną. Jeżynowy trunek to sprawdzony pomysł na domowe wino owocowe.

  1. Przygotowanie wina z jeżyn trzeba rozpocząć od zrobienia matki drożdżowej. Do słoika (np. litrowego) wsyp drożdże winiarskie, zalej je do 3/4 wysokości słoika letnią wodą, przygotowaną wcześniej i nieco wystudzoną. Pamiętaj, żeby nie wlewać wrzątku!
  2. Zamieszaj, zrób w zakrętce słoika mały otwór, aby dochodziło do niego powietrze. Matkę drożdżową odstaw na jeden dzień w zacienione i suche miejsce.
  3. Na drugi dzień dodaj do mieszanki łyżkę cukru. Ponownie odstaw - tym razem na 3 dni.
  4. Umyte jeżyny wsyp do dużej miski, lekko zmiażdż, aby puściły sok. Zasyp 4 kg cukru, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 dni.
  5. Po 2 dniach przecedź jeżyny, a sok umieść w balonie winiarskim.
  6. Pozostałe 4 kg cukru rozpuść we wrzątku, zamieszaj i połącz z sokiem (to tzw. moszcz na wino z jeżyn). Dzięki temu powstanie tzw. nastaw.
  7. Do tej mieszanki dodaj matkę drożdżową, przygotowaną wcześniej, wymieszaj. Balon zakryj specjalnym korkiem z rurką fermentacyjną.
  8. Największa część pracy została wykonana. Teraz wino z jeżyn powinno leżakować przez 4-5 miesięcy, koniecznie w temperaturze pokojowej.
  9. Gdy upłynie wyznaczony czas, zlej wino znad osadu do szklanych butelek. Możesz teraz przechowywać gotowe wino z jeżyn nawet przez kilka lat.

Zobacz więcej przepisów z jeżynami:
Co zrobić z jeżyn? Przepisy
Nalewka z jeżyn
Dżem z jeżyn

DRUKUJ PRZEPIS