Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 kg jeżyn,
- 10 l wody,
- drożdże winiarskie,
- 8 kg cukru.
Przygotowanie:
Wino z jeżyn jest proste w przygotowaniu, musisz jednak mieć w domu odpowiedni sprzęt - wielki słój, balon winiarski, a także korek z rurką fermentacyjną. Jeżynowy trunek to sprawdzony pomysł na domowe wino owocowe.
- Przygotowanie wina z jeżyn trzeba rozpocząć od zrobienia matki drożdżowej. Do słoika (np. litrowego) wsyp drożdże winiarskie, zalej je do 3/4 wysokości słoika letnią wodą, przygotowaną wcześniej i nieco wystudzoną. Pamiętaj, żeby nie wlewać wrzątku!
- Zamieszaj, zrób w zakrętce słoika mały otwór, aby dochodziło do niego powietrze. Matkę drożdżową odstaw na jeden dzień w zacienione i suche miejsce.
- Na drugi dzień dodaj do mieszanki łyżkę cukru. Ponownie odstaw - tym razem na 3 dni.
- Umyte jeżyny wsyp do dużej miski, lekko zmiażdż, aby puściły sok. Zasyp 4 kg cukru, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 2 dni.
- Po 2 dniach przecedź jeżyny, a sok umieść w balonie winiarskim.
- Pozostałe 4 kg cukru rozpuść we wrzątku, zamieszaj i połącz z sokiem (to tzw. moszcz na wino z jeżyn). Dzięki temu powstanie tzw. nastaw.
- Do tej mieszanki dodaj matkę drożdżową, przygotowaną wcześniej, wymieszaj. Balon zakryj specjalnym korkiem z rurką fermentacyjną.
- Największa część pracy została wykonana. Teraz wino z jeżyn powinno leżakować przez 4-5 miesięcy, koniecznie w temperaturze pokojowej.
- Gdy upłynie wyznaczony czas, zlej wino znad osadu do szklanych butelek. Możesz teraz przechowywać gotowe wino z jeżyn nawet przez kilka lat.
Zobacz więcej przepisów z jeżynami:
Co zrobić z jeżyn? Przepisy
Nalewka z jeżyn
Dżem z jeżyn