Smoothie przygotowywany z dojrzałych bananów, mango lub zielonych warzyw – jarmużu lub szpinaku jest doskonałym pomysłem na orzeźwienie. To zdrowy napój zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, który nie tylko ugasi pragnienie, ale i nasyci. Sprawdź nasze przepisy na gęste i inspirujące smoothie!
Smoothie z jarmużem: przepis
Oto składniki na smoothie z jarmużem:
- banan
- 5 gałązek jarmużu
- pół szklanki mleka
- łyżka siemienia lnianego
- łyżka miodu
Jak zrobić smoothie z jarmużem?
Obieramy banana i kroimy na mniejsze plasterki. Dokładnie obmywamy jarmuż i usuwamy twardsze końcówki. Przekładamy siemię lniane, mleko i miód i dokładnie miksujemy w misie blendera. Całość możemy podawać schłodzone z kostkami lodu. Do uzyskania lepszego efektu i konsystencji możemy wstępnie zamrozić banana. Tak przygotowane smoothie możemy udekorować owocami lub prażonymi migdałami.
Smoothie z mango: przepis
Oto składniki na smoothie z mango:
- dojrzałe mango
- banan
- szklanka mleka
- łyżka miodu
- pół łyżeczki cukru waniliowego
Jak zrobić smoothie z mango?
Mango kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do woreczków strunowych. Zamrażamy przez godzinę. Kroimy banana na mniejsze plasterki i wkładamy razem z mango do blendera kielichowego. Dolewamy mleko, miód i dosypujemy cukier. Tak przygotowane smoothie idealnie smakuje z dodatkiem z soku z cytryny.
Smoothie ze szpinakiem: przepis
Oto składniki na smoothie ze szpinakiem:
- szklanka jogurtu greckiego
- dojrzały banan
- pół szklanki borówek lub jagód
- 4 truskawki
- garść liści szpinaku
- pół szklanki mleka kokosowego
- łyżka miodu
Jak zrobić smoothie ze szpinakiem?
Kroimy banana na mniejsze kawałki i zamrażamy przez pół godziny. Truskawki dokładnie obmywamy i pozbywamy się szypułek. Kroimy na mniejsze plasterki. Następnie przekładamy do blendera kielichowego. Dolewamy mleko kokosowe oraz miód. Na koniec wkładamy liście szpinaku i całość miksujemy. Tak przygotowane smoothie możemy podawać schłodzone z dodatkiem prażonych migdałów lub kawałkami owoców.
Zobacz inne przepisy na napoje