SMOOTHIE: smoothie z jarmużem, smoothie z mango i inne

smoothie fot. Fotolia
Smoothie to gęsty i sycący napój na bazie owoców lub warzyw, który doskonale smakuje schłodzony – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 26.05.2017 13:09
smoothie fot. Fotolia

Smoothie przygotowywany z dojrzałych bananów, mango lub zielonych warzyw – jarmużu lub szpinaku jest doskonałym pomysłem na orzeźwienie. To zdrowy napój zarówno dla dzieci, jak i dorosłych, który nie tylko ugasi pragnienie, ale i nasyci. Sprawdź nasze przepisy na gęste i inspirujące smoothie!

Smoothie z jarmużem: przepis

Oto składniki na smoothie z jarmużem:

  • banan
  • 5 gałązek jarmużu
  • pół szklanki mleka
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka miodu

Jak zrobić smoothie z jarmużem?

Obieramy banana i kroimy na mniejsze plasterki. Dokładnie obmywamy jarmuż i usuwamy twardsze końcówki. Przekładamy siemię lniane, mleko i miód i dokładnie miksujemy w misie blendera. Całość możemy podawać schłodzone z kostkami lodu. Do uzyskania lepszego efektu i konsystencji możemy wstępnie zamrozić banana. Tak przygotowane smoothie możemy udekorować owocami lub prażonymi migdałami.

Smoothie z mango: przepis

Oto składniki na smoothie z mango:

  • dojrzałe mango
  • banan
  • szklanka mleka
  • łyżka miodu
  • pół łyżeczki cukru waniliowego

Jak zrobić smoothie z mango?

Mango kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do woreczków strunowych. Zamrażamy przez godzinę. Kroimy banana na mniejsze plasterki i wkładamy razem z mango do blendera kielichowego. Dolewamy mleko, miód i dosypujemy cukier. Tak przygotowane smoothie idealnie smakuje z dodatkiem z soku z cytryny.

Smoothie ze szpinakiem: przepis

Oto składniki na smoothie ze szpinakiem:

  • szklanka jogurtu greckiego
  • dojrzały banan
  • pół szklanki borówek lub jagód
  • 4 truskawki
  • garść liści szpinaku
  • pół szklanki mleka kokosowego
  • łyżka miodu

 Jak zrobić smoothie ze szpinakiem?

Kroimy banana na mniejsze kawałki i zamrażamy przez pół godziny. Truskawki dokładnie obmywamy i pozbywamy się szypułek. Kroimy na mniejsze plasterki. Następnie przekładamy do blendera kielichowego. Dolewamy mleko kokosowe oraz miód. Na koniec wkładamy liście szpinaku i całość miksujemy. Tak przygotowane smoothie możemy podawać schłodzone z dodatkiem prażonych migdałów lub kawałkami owoców.

Zobacz inne przepisy na napoje

Redakcja poleca

REKLAMA