NALEWKA KAWOWA: kahlua, likier kawowy i inne

Nalewka kawowa to doskonały trunek do deserów i ciast na bazie czekolady – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 06.10.2017 15:01

Nalewka kawowa przygotowywana na bazie mocnej, ziarnistej kawy typu espresso lub lekkiej, rozpuszczalnej możemy wykonać w prosty sposób. Doskonały dodatek do deserów na bazie czekolady, kawy lub cytrusów. Sprawdź jak przygotować domowej roboty nalewkę kawową, która najlepiej smakuje podczas jesiennych wieczorów!

Kahlua

Oto składniki na kahlua:

  • 4 szklanki wody
  • szklanka kawy rozpuszczalnej
  • 4 szklanki wódki
  • 6 szklanek cukru
  • 2 laski wanilii

Jak zrobić kahlua?

Rozpuszczamy kawę w gorącej wodzie. Następnie dodajemy wódkę oraz cukier. Przekładamy do słoika i wkładamy laski wanilii. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Po 3 tygodniach przelewamy przez sitko i ponownie wlewamy w butelki. Tak przygotowany drink to ciekawy dodatek do ciast oraz innych deserów na bazie kawy.

Zobacz inne pomysły na nalewki

Redakcja poleca

REKLAMA