Nalewka kawowa przygotowywana na bazie mocnej, ziarnistej kawy typu espresso lub lekkiej, rozpuszczalnej możemy wykonać w prosty sposób. Doskonały dodatek do deserów na bazie czekolady, kawy lub cytrusów. Sprawdź jak przygotować domowej roboty nalewkę kawową, która najlepiej smakuje podczas jesiennych wieczorów!
Kahlua
Oto składniki na kahlua:
- 4 szklanki wody
- szklanka kawy rozpuszczalnej
- 4 szklanki wódki
- 6 szklanek cukru
- 2 laski wanilii
Jak zrobić kahlua?
Rozpuszczamy kawę w gorącej wodzie. Następnie dodajemy wódkę oraz cukier. Przekładamy do słoika i wkładamy laski wanilii. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Po 3 tygodniach przelewamy przez sitko i ponownie wlewamy w butelki. Tak przygotowany drink to ciekawy dodatek do ciast oraz innych deserów na bazie kawy.
Zobacz inne pomysły na nalewki
Likier kawowy
Likier kawowy
Oto składniki na likier kawowy:
- pół szklanki mielonych ziaren kawy
- 2 szklanki wody
- ¾ szklanki cukru
- szklanka rumu
- laska waniliii
Jak zrobić likier kawowy?
Zaparzamy kawę metodą cold brew. Przekładamy do dużego słoika mielone ziarna kawy i zalewamy zimną wodą. Wkładamy do lodówki na 24 godziny. Do tak przygotowanego koncentratu kawy dosypujemy cukier, rum oraz laskę wanilii. Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Po 3-4 tygodniach przelewamy przez sitko i ponownie wlewamy do butelek. Tak przyrządzony likier kawowy doskonale smakuje w towarzystwie przekąsek na zimno lub kremowych ciast.
Nalewka pomarańczowo-kawowa
Nalewka pomarańczowo-kawowa
Oto składniki na nalewkę pomarańczowo-kawową:
- 3 pomarańcze
- pół szklanki mielonej kawy
- litr wódki lub rumu
Jak zrobić nalewkę pomarańczowo-kawową?
Pomarańcze dokładnie wyparzamy we wrzątku. Następnie osuszamy ręcznikiem i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok. Wkładamy do słoika i zasypujemy mieloną kawą. Wlewamy rum lub wódkę. Zamykamy szczelnie i odstawiamy do lodówki na około 2 tygodnie. Po tym czasie przelewamy przez sitko i wlewamy do butelek. Zamykamy szczelnie. Tak przyrządzona nalewka dobrze smakuje z deserami owocowymi.
Nalewka z kawy rozpuszczalnej
Nalewka z kawy rozpuszczalnej
Oto składniki na nalewkę z kawy rozpuszczalnej:
- 4 szklanki cukru
- 4 szklanki wody
- pół szklanki kawy rozpuszczalnej
- 4 szklanki wódki
Jak zrobić nalewkę z kawy rozpuszczalnej?
Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przelewamy do słoika i zasypujemy cukrem. Dolewamy do całości wódkę. Przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na 2-3 tygodnie. Tak przygotowana nalewka z kawy rozpuszczalnej jest ciekawym dodatkiem do tiramisu na biszkoptach.