Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Krem:
- 6 żółtek
- 10 dag cukru
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki kawy mielonej
- 20 dag masła
- 1-2 łyżki likieru kawowego
Beza:
- 6 białek jaj
- 22 dag cukru
- łyżeczka octu winnego
- szczypta soli
- 3 łyżki drobno mielonej kawy
Przygotowanie:
Zobacz przepis na bezową roladę z kawą!
- Żółtka ubij na parze z cukrem, kawą rozpuszczalną i mieloną.
- Miękkie masło utrzyj, w trakcie dodając żółtka i likier.
- Białka ubij ze szczyptą soli.
- Dodaj cukier i ocet, ubij na lśniącą pianę.
- Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozsmaruj pianę.
- Piecz 10 minut w 160°C z termoobiegiem, a potem 12 minut w 140°C.
- Trzymaj 5 min przy uchylonych drzwiczkach. Blachę wyjmij, bezę ostudź.
- Wierzch bezy obficie oprósz cukrem pudrem, przykryj papierem do pieczenia.
- Odwróć przy pomocy dużej deski, usuń papier, posyp kawą.
- Rozsmaruj miękki krem, zwiń roladę.
- Owiń papierem, odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.