Lemoniada - coś na ochłodę

Do lemoniady możesz dodać sok pomarańczowy. Pamiętaj by podawać ją dobrze schłodzoną.
W czasie upałów najlepiej gasić pragnienie zwykłą wodą niegazowaną. Warto jednak skusić się na szklankę lemoniady - zobacz jak ją przygotować.
/ 01.06.2011 16:03
Do lemoniady możesz dodać sok pomarańczowy. Pamiętaj by podawać ją dobrze schłodzoną.

Lemoniada kojarzy się głównie z amerykańskim kinem - nie będzie przesadą stwierdzenie, że niemal w każdym familijnym filmie spotkamy obraz dzieci popijających coca colę lub właśnie lemoniadę.

Woda, cukier i cytryna - ot i cały sekret smacznego napoju. Przygotowanie lemoniady samodzielnie to żaden problem - wystarczy zwrócić uwagę na proporcje składników, a najlepiej stworzyć odpowiednią dla siebie.

Pamiętajmy, by używać świeżo wyciśniętego soku z owoców - zastąpienie świeżego soku z cytryny gotowym kwasem cytrynowym może zaoszczędzi czas, jednak zuboży również smak napoju.

Polecamy także: Kefir - radość orzeźwienia

Wykonanie:

Przygotuj 2 litry wody niegazowanej, 3 soczyste cytryny, 3 limonki i cukier. Z owoców wyciśnij sok. 0,5 l wody zagrzej i w niej rozpuść cukier - około 6-7 łyżek. Wodę z cukrem wymieszaj z resztą wody oraz sokiem.

Następnie schłódź w lodówce. Podawaj w wysokich szklankach, z lodem, przybraną plasterkiem limonki.

Cukier możesz również zastąpić miodem. 

Zamiast limonki warto wypróbować sok z pomarańczy. 

Zobacz także: Owocowe koktajle

Redakcja poleca

REKLAMA