Lemoniada kojarzy się głównie z amerykańskim kinem - nie będzie przesadą stwierdzenie, że niemal w każdym familijnym filmie spotkamy obraz dzieci popijających coca colę lub właśnie lemoniadę.
Woda, cukier i cytryna - ot i cały sekret smacznego napoju. Przygotowanie lemoniady samodzielnie to żaden problem - wystarczy zwrócić uwagę na proporcje składników, a najlepiej stworzyć odpowiednią dla siebie.
Pamiętajmy, by używać świeżo wyciśniętego soku z owoców - zastąpienie świeżego soku z cytryny gotowym kwasem cytrynowym może zaoszczędzi czas, jednak zuboży również smak napoju.
Polecamy także: Kefir - radość orzeźwienia
Wykonanie:
Przygotuj 2 litry wody niegazowanej, 3 soczyste cytryny, 3 limonki i cukier. Z owoców wyciśnij sok. 0,5 l wody zagrzej i w niej rozpuść cukier - około 6-7 łyżek. Wodę z cukrem wymieszaj z resztą wody oraz sokiem.
Następnie schłódź w lodówce. Podawaj w wysokich szklankach, z lodem, przybraną plasterkiem limonki.
Cukier możesz również zastąpić miodem.
Zamiast limonki warto wypróbować sok z pomarańczy.
Zobacz także: Owocowe koktajle