Składniki:
- 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 300 g kukułek,
- 300 ml wódki.
Przygotowanie:
Likier z kukułek rozgrzewa w zimowe, chłodne dni. Jest słodki intensywny - łączy w sobie smak kakao i cukru i w zupełności wystarcza kilka łyków, by poczuć magiczny smak.
- Kukułki potłucz tłuczkiem na mniejsze kawałki, wsyp do garnka z grubym dnem. Dodaj mleko skondensowane.
- Kukułki z mlekiem skondensowanym podgrzewaj na małym ogniu kilkanaście minut, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków i połączenia z mlekiem. Ostudź.
- Do kukułek wlej wódkę i wymieszaj. Następnie przelej do zamkniętej butelki i trzymaj w chłodnym, ciemnym miejscu lub w lodówce. Warto przed spożyciem wstrząsnąć likier z kukułek.
Przepisy na likiery i nalewki: Babciny przepis na ajerkoniakPyszna nalewka wiśniowa na spirytusieNalewka z orzecha włoskiego