Jak przygotować Belliniego?

Jak przygotować Belliniego?

Belliniego to chyba najsłynniejszy włoski drink, doskonały na każdą okazję, sprawdza się i latem, i zimą. Szczególną sympatią darzą go panie, a to ze względu na jego wytworny, owocowy charakter.
/ 04.01.2011 16:48
Jak przygotować Belliniego?

Weneckie początki

Drink powstał po drugiej wojnie światowej, po raz pierwszy zaserwowano go w 1948 roku. Zrobił to barman w słynnym Harry’s Bar w Wenecji na cześć artysty Giovanniego Belliniego, który akurat wtedy miał wystawę swych dzieł. Zresztą sam bar też swoją nazwę zawdzięcza pewnemu człowiekowi. Dostrzegł on potencjał w niewielkim barze swego włoskiego przyjaciela i postanowił go wspomóc finansowo, a wdzięczny Włoch na część swego amerykańskiego darczyńcy nazwał swój bar jego imieniem. Dziś wenecki Harry’s Bar należy do czołówki włoskich barów, a jego sława wykracza daleko poza Italię.

Zobacz także: Jak przygotować Pucciniego?

Szampańska zabawa

Do przygotowania tego drinka potrzebujemy brzoskwiń o jasnym miąższu. Myjemy je, usuwamy pestkę, drobno kroimy, a następnie przecieramy. Gęsty miąższ ochładzamy, możemy tez trochę dosłodzić, w miarę uznania. Następnie do kieliszków typu flet, czyli wąskich i wysokich wlewamy przetarte brzoskwinie i dopełniamy szampanem. Można to też zrobić w specjalnym naczyniu, a kiedy szampan trochę uspokoi się i przestanie pienić się tak gwałtownie, przelewamy do kieliszków. Ten słodko-kwaskowy, a przy tym szalenie elegancki i radosny drink może być propozycją na spotkanie, którego uroczysty charakter chcemy podkreślić czymś specjalnym.

Zobacz także: Włoskie bąbelki w kieliszku