Kawy zimne, mrożone, zwane ICED COFFEE, sporządzone z mocno zaparzonej kawy - 100-125 ml na porcję. Mogą mieć dodatkowo około 50-100ml mleka, słodkiej śmietanki 25-50ml, a nawet żółtka. Podawane są w szklankach lub w małych pokalach napełnionych do ¾ szkła lodem kostkowym lub mielonym.
Napoje typu FRAPPEED CAFE to mocne czarne kawy z dodatkiem alkoholu, w proporcji 2:1 (brandy, rum, whisky, wódka czysta czy likier wiśniowy), zmiksowane i serwowane tak jak Frappe.
Zobacz także: Wszystko o kawie
Kawa czarna słodzona z dodatkiem koniaku, brandy Lub rumu, w ilości 25-50ml, podawana w wysokiej szklance z lodem lub bez, ale zawsze uprzednio dobrze oziębiona, nosi nazwę MAZAGRAN. Nazwa pochodzi od miasteczka w zachodniej Algierii, gdzie po raz pierwszy zaczęto serwować taką wzmocnioną koniakiem kawę zimną. W Polsce Mazagran znany i popularny był już przed I wojną światową. Kawę z dodatkami miksuje się z lodem w shakerze lub blenderze elektrycznym.
Na wzór Iced Coffee sporządza się te smakowite mrożone czekolady i kakao- Iced Chocolate. Iced Cacao, które przygotowuje się tak samo jak napoje kawowe, z tymi samymi dodatkami i w takich samych ilościach. Oziębione roztwory czekolady pitnej i kakao przygotowuje się wcześniej, a na zamówienie doprawia się dodatkami, miksuje i podaje w szklankach z rozdrobnionym lodem. Wartość smakowa tych napojów zyskuje, gdy są aromatyzowane: likierem Amaretto, creme de cacao, creme de cafe, cherry brandy, maraschino, czy rumem, w ilości 25ml na porcję.
Kawy gorące, aromatyzowane alkoholem, jako dodatek mają często przyprawy korzenne(cynamon, gałka muszkatołowa, goździk, kardamon, pieprz jawajski, wanilia). Bywają też flambirowane, czyli zapalane. Napój będący połączeniem czarnej kawy z aromatycznym trunkiem jest doskonały na zakończenie obiadu, a zapalony w chwili podania, stanowi szczególna atrakcję na wielu okolicznościowych imprezach, zwłaszcza w zimie.
Zobacz także: Kawa nie dla wszystkich