Liczba porcji: 1
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 50 g czekolady (najlepiej gorzkiej lub deserowej)
- 100 ml mleka
- kilka kropel olejku rumowego (może być też np. migdałowy)
- odrobina cynamonu
- 30 ml śmietanki
- opcjonalnie: ulubione dodatki, np. bita śmietana, posypka czekoladowa, płatki migdałowe, itp.
Przygotowanie:
Zobacz przepis na domową czekoladę do picia!
- Do rondelka lub małego garnuszka wlej mleko i śmietankę.
- Mocno podgrzej.
- Czekoladę posiekaj nożem na kawałeczki.
- Czekoladowe okruchy wsyp do mleka i śmietanki, podgrzewaj aż się zagotuje, przez cały czas mieszając.
- Od razu po zagotowaniu zdejmij z ognia, dodaj olejek rumowy i cynamon.
- Przelej do kubka. Jeśli masz ochotę, dołóż dodatki według swoich upodobań - bitą śmietanę, bakalie, posypki.
Zobacz więcej przepisów z czekoladą:
Blok czekoladowy - przepis
Charlotte - deser
Ciasto Zebra - przepis
Deser z płynną czekoladą - przepis Ani Starmach
Rolada czekoladowa - przepis
Jak zrobić czekoladę?