Reklama

Wietnamska kanapka Banh mi to bagietka obficie nadziana mięsem, marynowanymi warzywami, kolendrą z dodatkiem sezamu i sosu przygotowanego na bazie majonezu, srirachy i soku z limonki.

Reklama

Do jej przygotowania możesz wykorzystać wołowinę, kurczaka lub wieprzowinę, albo przygotować ją w wersji wegetariańskiej - z samymi warzywami i marynowanym tofu.

Spis treści:

  1. Banh mi z wołowiną
  2. Banh mi z kurczakiem
  3. Banh mi w wersji wegetariańskiej

Przepis na wietnamską kanapkę Banh mi z wołowiną

Mięso i marynata:

  • 300 g antrykotu,
  • 1 łodyga trawy cytrynowej,
  • skórka otarta z limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Warzywa i marynata:

  • 1 marchewka,
  • 1 ogórek,
  • 50 ml octu ryżowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
  • sól.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka sosu sriracha,
  • sok z 1/2 limonki.

Dodatkowo:

  • bagietki,
  • sezam,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki do marynaty do mięsa przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Antrykot ułóż w płaskim naczyniu, posmaruj obficie marynatą i wstaw na 2 godziny do lodówki.
  2. Marchewkę i ogórka pokrój na cienkie słupki lub plasterki i przełóż do miski. Dodaj papryczkę chili pokrojoną w cienkie plasterki, ocet, cukier, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli.
  3. W kolejnej miseczce wymieszaj składniki na sos majonezowy.
  4. Rozgrzej porządnie patelnię i ułóż na niej mięso. Smaż po 3 minuty z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na 5 minut. Po przestygnięciu, pokrój na plastry.
  5. Natnij bagietkę wzdłuż i wysmaruj od środka sosem majonezowym. Dodaj do kanapki Banh Mi plastry mięsa, piklowane warzywa oraz liście kolendry. Posyp warzywa ziarnami sezamu.
fot. Adobe Stock

Przepis na wietnamską kanapkę Banh mi z kurczakiem

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • skórka otarta z limonki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 cm korzenia imbiru,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego.

Warzywa i marynata:

  • 1 marchewka,
  • 1 biała rzodkiew,
  • 50 ml octu ryżowego,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego.

Składniki na sos:

  • 4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka sosu sriracha,
  • sok z 1/2 limonki.

Dodatkowo:

  • bagietki,
  • sezam,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na marynatę do mięsa zmiksuj w blenderze. Udka przełóż do naczynia żaroodpornego i porządnie nasmaruj marynatą. Odstaw na 3 godziny do lodówki.
  2. Warzywa pokrój w cienkie słupki i zamarynuj w occie ryżowym, cukrze i sosie sojowym.
  3. Składniki na sos majonezowy wymieszaj w misce.
  4. Udka z kurczaka piecz w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku przez 30 minut. Po wyjęciu, oddziel mięso od kości.
  5. Bagietkę przekrój na pół. Wysmaruj w środku sosem i ułóż wcześniej przygotowane składniki, dodając do kanapki Banh Mi kolendrę i sezam.

Przepis na wietnamską kanapkę Banh mi w wersji wegetariańskiej

Składniki:

  • 200 g tofu,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki sosu sriracha,
  • 3 łyżki oleju sezamowego (do smażenia).

Warzywa i marynata:

  • 2 marchewki,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 ogórek,
  • 1/4 kapusty czerwonej,
  • 100 ml octu ryżowego,
  • 4 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 ząbki czosnku.

Składniki na sos:

  • 5 łyżek majonezu,
  • 1 łyżka sosu sriracha,
  • sok z 1/2 limonki.

Dodatkowo:

  • bagietki,
  • sezam,
  • świeża kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Składniki na marynatę do warzyw wymieszaj w misce. Marchewkę pokrój w słupki, rzodkiewkę i ogórki na cienkie plasterki. Warzywa zalej marynatą.
  2. Przygotuj marynatę do tofu - wszystkie składniki wymieszaj w misce.
  3. Ser pokrój na grube plasterki. Odciśnij nadmiar wody i usmaż z obu stron na złoto na oleju sezamowym. Po usmażeniu, tofu połóż na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zalej marynatą i odstaw.
  4. Składniki na sos majonezowy wymieszaj w misce.
  5. Bagietkę przekrój na pół. Posmaruj sosem i wypełnij kanapkę Banh Mi tofu, warzywami i świeżą kolendrą.
Reklama

Więcej przepisów na azjatyckie dania:

Reklama
Reklama
Reklama