Jak w Egipcie przyrządza się bakłażany?
Bakłażany są w Egipcie popularnym warzywem, przyrządzanym na bardzo wiele sposobów. Prostą i często spotykaną przekąską są bakłażany z octem i czosnkiem.
- Dorota Dardzińska
Tak przyrządzone bakłażany jada się jako dodatek do obiadów lub z chlebem pita.
Potrzebne będzie: 1 kg bakłażanów, 3 zielone papryki, główka czosnku, łyżka soli, 3 łyżki octu i natka pietruszki.
Zobacz także: Bakłażan - wskazówki
Najpierw w osolonej wodzie gotujemy bakłażany aż będą miękkie. Użyjmy do tego celu głębokiej patelni.
Nacinamy bakłażany od góry do dołu, aby zrobić miejsce na farsz.
Odkładamy je na bok i pozostawiamy do ostygnięcia.
W blenderze rozdrabniamy czosnek, papryki i posiekaną pietruszkę. Nadziewamy każdego bakłażana tak powstałą masą. Następnie ciasno układamy warzywa w misce i skrapiamy octem. Sól rozpuszczamy w ciepłej wodzie i zalewamy nią bakłażany (wody potrzeba tylko tyle, by przykryć warzywa). Przykrywamy miskę pokrywką i wstawiamy do lodówki na kilka dni.
Po tym czasie bakłażany są gotowe do spożycia.
Zobacz także: Jak przygotować bakłażany?
1 z 2

Jak w Egipcie przyrządza się bakłażany?
Czosnek w zestawie z bakłażanem to idealne połączenie.
2 z 2

Jak w Egipcie przyrządza się bakłażany?
Bakłażany w Egipcie tradycyjnie przyrządza się z octem i czosnkiem.