Jak przygotować brazylijskie owoce morza?
Owoce morza przygotowane po brazylijsku charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem. Szeroki dostęp do morza gwarantuje Brazylijczykom dostarczanie świeżych owoców morza do sporządzenia specjałów kulinarnych. Gama przygotowywanych potraw jest niezwykle szeroka: od grillowanych krewetek po sosy z mleka kokosowego i imbiru.

- Marzena Czarnowska
Wiele dań kuchni brazylijskiej bazuje na krewetkach czy ośmiornicach. Krewetki bywają w Brazylii suszone, grillowane, gotowane, marynowane, a z każda z tych postaci wiąże się ciekawe danie kuchni brazylijskiej.
Caruru
Jest to popularne danie, łatwe do przygotowania, wymagające zaledwie kilku składników: krewetek, cebuli, oleju palmowego i orzechów nerkowca.
Vatapa
Krewetkowe puree z dodatkiem mięsa ryb, najczęściej podawane w towarzystwie gęstego sosu. Sos ten należy przygotować z oliwy dande, orzeszków ziemnych, mleka kokosowego i imbiru. Można też urozmaicić ten przepis stosując następujące składniki sosu: bagietka lub ciabatta namoczona w wodzie, masło orzechowe, mleko kokosowe, olej palmowy, cebula, czosnek, imbir, sól i pieprz. Wszystkie te elementy należy zmiksować w blenderze, by powstała gładka masa.
Należy ją zagotować na wolnym ogniu, by zgęstniała. Na koniec trzeba dodać krewetki i rozdrobnioną rybę.
Polecamy: Co trzeba wiedzieć o smażeniu ryb?
Sururu
Propozycja podania owoców morza w otoczeniu owocowych aromatów i słodkiego smaku. By przygotować te potrawę będziesz potrzebowała: mieszankę owoców morza, lub same krewetki - w zależności od upodobań kulinarnych, cukier trzcinowy, wodę różaną i owoce. Owoce należy zagotować w wodzie z dodatkiem cukru trzcinowego.
Możesz też pokusić się o dodanie niewielkiej ilości wody różanej. Nie zapomnij o dodaniu owoców, najlepiej sprawdzą się owoce brazylijskie takie jak: pomarańcze, ananasy, mango.
Acaraje
To również brazylijska propozycja podania krewetek. Tym razem suszonych. Jest to pewnego rodzaju brazylijski fast food. Należy przygotować "fasolowe" ciasto, z którego będą formowane owalne pulpety, w środek każdego z nich należy wcisnąć suszoną krewetkę.