Reklama
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 10
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 180 g kaszy gryczanej (ugotowanej mniej więcej w 400 ml wody)
  • 5 jajek
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania blaszki)
  • 150 g czekolady deserowej
  • 50 g suszonych żurawin, posiekanych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych
Reklama

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietanki 30%
  • 100 g czekolady deserowej
  • 20 g miękkiego masła

Dekoracja:

  • 25 g orzechów ziemnych solonych, grubo posiekanych
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ciasto z kaszy gryczanej!

  1. Kaszę gryczaną gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, mniej więcej przez 20-25 minut (do miękkości). Odstaw do wystudzenia.
  2. Po ugotowaniu i ostudzeniu kaszę zmiel, używając maszynki do mielenia lub blendera z ostrymi nożami.
  3. W garnku rozpuść masło.
  4. Odrobiną masła posmaruj blaszkę do pieczenia (do posypania wnętrza blaszki możesz użyć okruszków biszkoptów).
  5. Do rozpuszczonego masła dodaj kawałki czekolady, całość podgrzej, cały czas mieszając, aż do momentu roztopienia czekolady.
  6. Jajka ubij z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą pianę.
  7. Dalej ubijając jajka, stopniowo dodaj czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę.
  8. Do ciasta wsyp przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia.
  9. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  10. Na końcu dodaj posiekaną żurawinę i orzechy ziemne.
  11. Ciasto przełóż do blaszki.
  12. Piecz w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu) mniej więcej przez 35‑40 minut (do próby suchego patyczka).
  13. Zostaw do wystygnięcia.

Przygotowanie polewy:

  1. Zagotuj śmietankę.
  2. Kawałki czekolady wrzuć do gotującej się śmietanki, mieszaj do momentu roztopienia się czekolady.
  3. Następnie dodaj miękkie masło.
  4. Wymieszaj.
  5. Powierzchnię wystudzonego ciasta możesz wyrównać za pomocą noża.
  6. Delikatnie polej polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami ziemnymi.

Przepis Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla"

Reklama

Zobacz inne przepisy na pyszne desery:

Ciasto herbatnikowe bez pieczenia - przepis
Bajaderki - przepis
Ciasto Bawole oczy - przepis

Reklama
Reklama
Reklama