Reklama
Czas przygotowania: 25 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 35 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka cukru
  • 1/2 szklanki rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Reklama

Dodatki:

  • szklanka mąki
Przygotowanie:
Reklama
  1. Drożdże rozpuść w połowie szklanki letniej wody. Dodaj sól, cukier i 35 dag mąki. Zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 40 minut w ciepłe miejsce.
  2. Podziel ciasto na pół. Do jednej części dodaj szpinak i 3/4 szklanki mąki (tej dodatkowej), zagnieć. Do drugiej dodaj 2 łyżki mąki i koncentrat pomidorowy, zagnieć.
  3. Resztą mąki oprósz stolnicę, rozwałkuj oba ciasta. Szpinakowe powinno być trochę większe. Posmaruj wodą, przykryj ciastem pomidorowym i zwiń, tworząc roladę.
  4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na 30 minut. Chlebek piecz około 50 minut, do suchego patyczka w temperaturze 195 stopni.
Reklama
Reklama
Reklama