Chińskie wontony - przepis
Odkryj prawdziwą azjatycką kuchnię. Przygotuj egzotyczne, chińskie pierogi - wontony!

- Irena Piotrak
Opublikowano: 18.01.2013, 08:35
Reklama
Ilość kalorii: 270
Czas przygotowania: 30 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 20 mrożonych płatów ciasta wantan (wonton)
- 20 dag fileta z kurczaka
- 1 marchew
- 2 dymki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki sosu sojowego
- chilli
- olej arachidowy do głębokiego smażenia
Reklama
Przygotowanie:
- Płaty ciasta rozmroź. Mięso posiekaj. Marchew pokrój w kostkę, dymkę w krążki.
- Wymieszaj mięso, marchew, dymkę, chili, mąkę, żółtko, sos sojowy, łyżeczkę oleju. Farsz dopraw solą i pieprzem. Na środku każdego kwadratu ciasta kładź po łyżeczce nadzienia. Brzegi ciasta smaruj białkiem, dokładnie zlep.
- Pierogi smaż 2–3 min na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj z pikantnym sosem.
Reklama
Reklama
Reklama