Apetyt na owoce
Nareszcie nastał czas, pora roku, kiedy można powiedzieć, że owoców mamy pod dostatkiem. Świeżych owoców – prosto z krzaczka czy z drzewa. Teraz możemy najeść się ich do woli i na zapas. Wzbogacić organizm w witaminy i dobroczynne owocowe pektyny.

- Anna Łyczko Borghi
Nareszcie nastał czas, pora roku, kiedy można powiedzieć, że owoców mamy pod dostatkiem. Świeżych owoców – prosto z krzaczka czy z drzewa. Teraz możemy najeść się ich do woli i na zapas. Wzbogacić organizm w witaminy i dobroczynne owocowe pektyny.
Ale jak podać, przyrządzić owoce w sposób wyjątkowy, inaczej niż zwykle? Jak sprawić żeby zasmakowały jeszcze bardziej? W jakim zestawieniu dany owoc najlepiej smakuje i z czym się świetnie komponuje?
Na dania na bazie świeżych owoców jest wiele pomysłów. Poczytajcie jak sprawić, żeby owoce nie były nudne i jeszcze bardziej smaczne niż do tej pory.

Sałatka owocowa – feeria smaków dla dorosłych i dla dzieci
Owoce w formie sałatki zasmakują ze zdwojoną siłą, a także dzięki połączeniu z innymi, różnymi rodzajami owoców zmienią smaki na zupełnie nowe, nieznane.
Sałatki owocowe możemy przyrządzać z dowolnych owoców – za każdym razem możemy także zmieniać kompozycję sałatki. Aby przyrządzić owocową sałatkę kroimy dowolne owoce w kosteczkę, zalewamy sokiem z cytryny lub pomarańczy, a w wersji tylko dla dorosłych możemy dodać do sałatki także odrobinę rumu. Polecam sprawdzenie smaku bananów w połączeniu z czerwonymi porzeczkami czy innych niecodziennych owocowych połączeń. Owoce, które możemy użyć do przyrządzenia sałatki owocowej to: banany, jabłka, gruszki, brzoskwinie, morele, truskawki, poziomki, jagody, porzeczki, maliny, winogrona, kiwi, śliwki, ananas itd.
Do owocowych sałatek możemy dodać także smakowite dodatki na przykład orzeszki, rodzynki, kawałki czekolady. Połączyć sałatkę z lodami, sorbetem owocowym czy bitą śmietaną.
Owocowe szaszłyki
Podanie owoców w formie szaszłyków niewątpliwie doda im atrakcyjności, a jeśli dodatkowo wzbogacimy je o jakiś słodki akcent, na przykład zanurzymy owocowe szaszłyki w polewie czekoladowej czy posypiemy brązowym cukrem znajdziemy na nie wielu amatorów, a słodki deser gotowy!
Ciekawe pomysły na serwowanie owoców
Interesującym sposobem podawania sałatek owocowych czy na przykład kulek wydrążonych z melona czy arbuza w akompaniamencie gałek lodów, a także innych, świeżych owoców jest zaserwowanie ich w pojemniku zrobionym ze... skórki arbuza, melona czy ananasa. W tym celu wydrążamy miąższ z arbuza, ananasa, melona – brzegi wycinając w karbowany wzorek i taki owocowy pucharek wypełniamy dowolną kompozycją owoców, dodajemy lody, bitą śmietanę, czekoladę itp.
Leśne owoce będą pięknie wyglądały podane w przezroczystej szklance, czy plastikowym kubeczku – w wersji dla dzieci. Takie porcje owoców w szklaneczkach możemy przyrządzić na letnie przyjęcie, a do każdej porcji dodać kolorowy plastikowy widelczyk czy łyżeczkę.
Dla każdego coś dobrego
Szaszłyki z melonem i serem feta (na słono)
Fetę i melona pokroić na kwadratowe kawałeczki. Fetę posolić, popieprzyć, dodać szczyptę ostrej papryki i zalać odrobiną oliwy z oliwek. Pozostawić na 10 minut. Na długi patyczek do szaszłyków nawlekamy na przemian kawałek uprzednio przygotowanej fety i melona.
Krem z serka mascarpone z owocami leśnymi (na słodko)
Zmiksować dwa żółtka z dwiema łyżkami cukru. Dodać 250 g serka mascarpone, zmiksować. Dodać ubite na sztywno białka z dwóch jajek i delikatnie wymieszać. Tak otrzymany krem przełożyć do pucharków z owocami lasu (maliny, jeżyny, jagody, poziomki, porzeczki). Można dodać także startą gorzką czekoladę.
Anna Łyczko Borghi