Risotto z suszonymi pomidorami

Włoskie risotto a polskie podniebienia

Risotto to danie, które świetnie sprawdzi się zarówno podczas rodzinnego obiadu oraz wykwintnej kolacji dla dawno niewidzianych gości. Wszystko zależy od składników z jakich je przygotujesz i sposobu podania.
/ 14.09.2012 11:04
Risotto z suszonymi pomidorami

Risotto to potrawa, którą w XIV wieku Marco Polo przywiózł z Chin do Włoch. Od tej pory jest ono uważane za jedną z koronnych potraw Półwyspu Apenińskiego. Oryginalnie, risotto sporządzane jest z podsmażanego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz wytrawnego wina. Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone oraz pękate – dzięki temu łatwo wchłaniają aromat przypraw, wewnątrz pozostając lekko twardawe, a na zewnątrz rozpływające się w ustach. Po odparowaniu alkoholu ryż miesza się z parmezanem i masłem. W taki sposób uzyskuje się podstawową wersję risotto, którą następne uzupełniać można różnorakimi składnikami. Najlepiej ta włoska potrawa smakuje jednak z dodatkami kuchni śródziemnomorskiej, jak np. suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek.

Zobacz także: Włoska szkoła makaronu

Risotto z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 80 g Suszonych Pomidorów z cebulą
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek  extra vergine
  • 2 garście mrożonych lub świeżych grzybów
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 100 ml białego wina
  • 0,5 l bulionu grzybowego
  • 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
  • drobno posiekana świeża natka pietruszki

Przygotowanie

Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra bulionu grzybowego. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek oraz wypłukany oraz dobrze odsączony ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać białe wino, pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być płynna, należy dodać część bulionu oraz pokrojone grzyby, które powinny zakrywać warstwę ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i resztę bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić danie solą, pieprzem i natką pietruszki oraz – już na talerzu - udekorować startym parmezanem.

Risotto można przygotować dosłownie ze wszystkiego, wykorzystując ,,resztki” warzyw, pozostałych w lodówce. Danie jest  proste, smaczne i ekonomiczne.

Źródło: Materiały prasowe indexfood.pl

Polecamy również: Przyprawy kuchni włoskiej

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/29.11.2012 09:17
Uwielbiam risotto ale mam swój własny przepis
/26.11.2012 21:12
Jesli lubicie włoska kuchnie to najlepiej jest w stolicy wybrać sie do Antich czy to na Kabatach czy Skoroszach i posmakować prawdziwej włoskiej kuchni.