Risotto to potrawa, którą w XIV wieku Marco Polo przywiózł z Chin do Włoch. Od tej pory jest ono uważane za jedną z koronnych potraw Półwyspu Apenińskiego. Oryginalnie, risotto sporządzane jest z podsmażanego na tłuszczu ryżu z dodatkiem cebuli lub czosnku oraz wytrawnego wina. Przeważnie jest to ryż odmiany arborio, której ziarenka są nieco zaokrąglone oraz pękate – dzięki temu łatwo wchłaniają aromat przypraw, wewnątrz pozostając lekko twardawe, a na zewnątrz rozpływające się w ustach. Po odparowaniu alkoholu ryż miesza się z parmezanem i masłem. W taki sposób uzyskuje się podstawową wersję risotto, którą następne uzupełniać można różnorakimi składnikami. Najlepiej ta włoska potrawa smakuje jednak z dodatkami kuchni śródziemnomorskiej, jak np. suszonymi pomidorami oraz oliwą z oliwek.
Zobacz także: Włoska szkoła makaronu
Risotto z suszonymi pomidorami
Składniki:
- 80 g Suszonych Pomidorów z cebulą
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine
- 2 garście mrożonych lub świeżych grzybów
- 1 szklanka ryżu arborio
- 100 ml białego wina
- 0,5 l bulionu grzybowego
- 1/4 szklanki świeżo startego parmezanu
- drobno posiekana świeża natka pietruszki
Przygotowanie
Przed przystąpieniem do gotowania należy przygotować pół litra bulionu grzybowego. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek oraz wypłukany oraz dobrze odsączony ryż i całość mieszać przez 2-3 minuty, po czym dodać białe wino, pozostawiając całość do odparowania. Gdy konsystencja potrawy przestanie być płynna, należy dodać część bulionu oraz pokrojone grzyby, które powinny zakrywać warstwę ryżu. Po 10 minutach dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory i resztę bulionu i dusić jeszcze przez kilka minut tak, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec wystarczy doprawić danie solą, pieprzem i natką pietruszki oraz – już na talerzu - udekorować startym parmezanem.
Risotto można przygotować dosłownie ze wszystkiego, wykorzystując ,,resztki” warzyw, pozostałych w lodówce. Danie jest proste, smaczne i ekonomiczne.
Źródło: Materiały prasowe indexfood.pl
Polecamy również: Przyprawy kuchni włoskiej