Każdy kraj ma swoją niepowtarzalną tradycje kulinarną. My szczycimy się schabowymi z kiszoną kapustą czy plackami ziemniaczanymi, Włosi pizzą, Niemcy wędlinami i można by tak wymieniać w nieskończoność. Czy jednak aby na pewno potrawy, które nieodłącznie kojarzą nam się z danym państwem, powstały właśnie tam? Czy makaron wymyślili Włosi? A Amerykanie dali początek hamburgerom?
Pierogi ruskie?
Pierogi to zdecydowanie jedno z naszych ulubionych dań we wschodniej Europie. Zagraniczni goście z trudem uczą się ich nazwy, ze smakiem jednak je zajadają. Czy jednak pierogi ruskie pochodzą z Rosji? Otóż nie jest to prawda. Przed wojną były one popularne na Ukrainie i nazywano je… pierogami polskimi. Po wojnie gdy Lwów i okoliczne tereny trafiły do Rosji, pierogi zaczęto nazywać ruskimi, ale nie od nazwy Rosji a Rusi Kijowskiej, czyli Kresów Wschodnich. Nazwa długo nie mogła się przyjąć. Teraz jednak w Polsce pierogi są ruskie, jednak wiele osób w Rosji nazywa je polskimi.
Polecamy: Poznaj kulturę jedzenia w różnych zakątkach świata
Amerykańskie hamburgery i hot-dogi
Te typowe dla Stanów Zjednoczonych dania, kojarzą nam się nieodłącznie z restauracjami fast-food lub z przydrożnymi budkami z hot-dogami jakie widzimy w filmach. Gdy w Polsce organizowane są w supermarketach dni amerykańskich produktów, hamburgery i hot-dogi tam królują. Ku zaskoczeniu ich pochodzenie jest niemieckie. Właśnie tam pewien rzeźnik ok 1600 roku wymyślił cienką kiełbaskę i nazwał ją dachshund czyli jamnik. Powiązania między nazwami nie trudno się domyślić. Hot-dog dotarł do Ameryki wraz z niemieckimi emigrantami w II połowie XIX wieku. Choć nazwa hamburger i hot-dog kojarzą nam się z całą kanapką, tak naprawdę są to nazwy jedynie mięsa znajdującego się w kanapkach.
Włoski makaron
Temu, że pizza jest włoska, nie zaprzeczy nikt. Jednak z tradycyjnym makaronem, który kojarzy nam się tylko z tym krajem, jest trochę inaczej. O pochodzenie klusków spierają się bowiem z Włochami Chiny. I według badań mają o co. Najstarszym jedzeniem znalezionym przez archeologów był właśnie makaron, znajdował się on w Chinach i miał 4 tysiące lat. Z Chinami bardziej jednak kojarzy nam się ryż. I nawet z ryżu robi się tam makaron. Do jego produkcji służy także fasola mung i soja. Nie ma on więc nic wspólnego z włoskim makaronem który znamy my czyli mieszanki wody, jajek i oczywiście mąki.
Jak widać pozory czasem mylą i gdy polubimy jakąś tradycyjną potrawę, warto zapoznać się z jej historią i pochodzeniem. Może nas to bardzo zaskoczyć.
Polecamy: Jak zrobić barszcz ukraiński?