Wielkanocne wypieki

W „Naszej cukierni” baby, serniki, mazurki. Powiało trochę nudą? Nie w „Lawendowym Domu”! Tradycyjne przepisy ujęliśmy tym razem w lekką, odświeżoną formę. Zabawa jest prosta, reguły jasne, czas zakasać rękawy i...
/ 13.04.2011 08:53

W „Naszej cukierni” baby, serniki, mazurki. Powiało trochę nudą? Nie w „Lawendowym Domu”! Tradycyjne przepisy ujęliśmy tym razem w lekką, odświeżoną formę. Zabawa jest prosta, reguły jasne, czas zakasać rękawy i...

We-Dwoje.pl po raz kolejny zagląda do kuchni Lawendowego Domu. Tym razem w poszukiwaniu inspiracji na niebanalne wielkanocne wypieki.

 

Wielkanocny baranek... lub babka piaskowa

75 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
120 g miękkiego masła plus masło do wysmarowania formy
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Do miski przesiać oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i wciąż miksując, dodawać po jednym żółtku oraz skórkę z cytryny. Do masy maślanej dodać mąkę i wymieszać do połączenia składników. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Dodać do ciasta, delikatnie połączyć. Formę na baranka dokładnie wysmarować masłem. Przelać ciasto, postawić formę na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Piec ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika, odstawić do ostygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć z formy.
Taki piaskowy baranek jest u nas ozdobą wielkanocnego stołu i koszyczka ze święconką. Oprószony cukrem pudrem, przewiązany wstążką wygląda doprawdy wspaniale.
Z podwójnej porcji podanych składników możecie upiec klasyczną babkę piaskową.

 

Mini serniczki z kremem z białej czekolady... lub sernik klasyczny

serniczki
500 g mielonego sera na sernik
2 płaskie łyżki mąki zimniaczanej
100 g cukru
1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
2 jajka
¼ szklanki śmietany 30%
2 łyżki cukru waniliowego
masło do wysmarowania foremek

krem
100 g białej czekolady
100 g serka marscapone

Za pomocą miksera połączyć ser, mąkę, oba rodzaje cukru i skórkę pomarańczową. Nie przerywając miksowania, dodawać kolejno po jednym jajku i śmietanę. Masę przełożyć do foremek na muffiny. Używam foremek silikonowych, które nie wymagają smarowania tłuszczem. Jeśli macie tradycyjne, metalowe foremki, trzeba ja wcześniej dokładnie wysmarować masłem, a dno wyłożyć krążkami papieru do pieczenia. Foremki wypełniać prawie do krawędzi, gdyż ten rodzaj ciasta prawie nie rośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec jeszcze 1 ½ godziny. Upieczone serniczki zostawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia wyjąć je delikatnie z foremek i udekorować kremem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać serek i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszająć. Najlepszy do dekoracji jest krem o średniogęstej konsystencji.
Klasyczny sernik można upiec z podwójnej porcji składników, w tortownicy o średnicy 23 cm.

 

Wielkanocne króliczki... lub delikatny spód do mazurka

150 g miękkiego masła
75 g drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
150 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać oba rodzaje mąki i wymieszać tak, by składniki się połączyły. Zawinąć ciasto w golię i włożyć do lodówki na ok. pół godziny. Przez ten czas powinno stwardnieć do takiej konsystencji, by można go było wygodnie wałkować. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm. Wykrawać ciastka i przekładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 st.C przez 15 -17 minut.
Ciasto można użyć do przygotowania spodu do mazurka.

 

Wielkanocne wieńce ... lub babka maślana

250 g mąki pszennej
1 łyżka drożdży instant
2 łyżki cukru
szczypta soli
2 jajka
175 g miękkiego masła
150 g bakali (użyłam mieszanki suszonych fig, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej)
½ szklanki soku pomarańczowego
roztrzebane żółtkiem do posmarowania


Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami. Dodać cukier, sól, jajka. Wymieszać składniki i nie przerywając mieszania, stopniowo dodawać masło. Otrzymane ciasto będzie klejące i dość rzadkie. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość wstawić je do lodówki na noc. Bakalie sparzyć, namoczyć w soku pomarańczowym, odsączyć na sitku i drobno pokroić. Następnego dnia ciasto wyrobić z bakaliami, lekko podsypując stolnicę mąką, a następnie podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować prostokąt o wymiarach 25x6 cm. Naciąć go wzdłuż na 3 paski szer. 2 cm, zapleść w warkocz i skleić końce. Powstałe wieńce przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte wieńce posmarować żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec ok, 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.
Z podwójnej porcji ciasta można upiec babę drożdżową o intensywnie maślanym smaku.

Przepisy pochodzą z wiosennego wydania magazynu Lawendowy Dom.

Tekst: Beata Lipov/ Zdjęcia: Lubomir Lipov